Žádná část Ukrajiny nebude opuštěna. Zelenskyj souhlasí s posílením obrany Bachmutu

Klíčoví ukrajinští generálové a prezident Volodymyr Zelenskyj souhlasí s tím, aby obrana Bachmutu pokračovala a byla posílena. Zelenskyj zdůraznil, že „žádná část Ukrajiny nemůže být opuštěna“. Ruská armáda v neděli zasáhla velící středisko ukrajinského pluku Azov v Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Podle ukrajinské poslankyně Ivanny Klympušové-Cincadzeové byly zřejmě do Ruska deportovány desítky tisíc ukrajinských dětí.

Nový on-line článek naleznete pod tímto odkazem.

Dva nejvýše postavení ukrajinští generálové souhlasí s tím, aby Ukrajina pokračovala v obraně Rusy obléhaného města Bachmut na východě země. Uvedla to kancelář prezidenta Volodymyra Zelenského po jeho pondělní poradě s veliteli. Podle armádního mluvčího bude Ukrajina bránit Bachmut tak dlouho, dokud bude způsobovat ztráty nepříteli. Zelenskyj večer doplnil, že žádná část Ukrajiny nemůže být „opuštěna“. Dosud se množily spekulace o ukrajinském ústupu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zuřivé boje o Bachmut nekončí. Ukrajinci varují před globálním masakrem

„Řekl jsem generálnímu štábu, aby našel náležité síly na podporu chlapců v Bachmutu,“ informoval ukrajinský prezident ve večerním projevu. Dodal, že po dotazu k postupu v Bachmutu „oba generálové odpověděli nikoli stáhnout se, ale posílit obranu“.

Ukrajinci také zveřejnili orientační ztráty ruského vojska, podle pondělních dat ukrajinští vojáci zneškodnili další stovky vojáků a devět tanků. Podrobný přehled najdete v přehledu na Twitteru webu The Kyiv Independent.

Ruští vojáci na Ukrajině umírají ve velkých skupinách, informuje americká stanice CNN na svém webu. Dokonce prosí ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc. Jejich slova zachytilo video, které bylo zveřejněno na Telegramu a na které reportáž odkazuje. Okolnosti jeho vzniku však nelze nezávisle ověřit.

Při ukrajinském úderu na okupovaný Melitopol mohly být zabity „stovky“ ruských vojáků, uvedl tamní starosta Ivan Fedorov, píše The Kyiv Independent. V Záporožské oblasti podle něj byly slyšet v noci na pondělí dvě silné exploze.

Z Ukrajiny nejspíš zmizely desítky tisíc dětí, které mohly být deportovány do Ruska. V rozhovoru s televizní stanicí Sky News to uvedla ukrajinská poslankyně Ivanna Klympušová-Cincadzeová. Ukrajinci obviňují ruské úřady z násilných deportací dětí již delší dobu, Moskva to odmítá.

Tagy:
válka Moskva Ukrajina on-line Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Azov ruská invaze na Ukrajinu Institut pro studium války