Zasáhneme kteroukoliv část Krymu. Vyrobili jsme svoji moderní raketu, vzkazuje Kyjev

Ukrajinský voják sleduje práci raketometu Grad poblíž Bachmutu.

Ukrajinci se vylodili na Krymu

Ukrajinci k útoku na Krym použili i vlastní „zcela novou a moderní raketu“. Uvedl to ukrajinský tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov. Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov navíc prohlásil, že Kyjev je schopen zasáhnout „jakoukoliv část dočasně okupovaného Krymu“ a dostat se tak k nepříteli na libovolném místě. Z hlášení Institutu pro studium války (ISW) vyplývá, že Rusko přesouvá elitní jednotky do Záporoží. Pravděpodobně se jedná o reakci po postupu Ukrajinců podél „nejtěžšího úseku nepřátelského obranného postavení“.

„Při útoku na ruský protiletadlový systém na Krymu 23. srpna byla použita nová, zcela moderní ukrajinská raketa,“ uvedl v sobotu tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov, napsal web The Kyiv Independent.

Šéf ředitelství rozvědky ukrajinského ministerstva obrany Kyrylo Budanov v rozhovoru pro RFE/RL uvedl, že Ukrajinci mohou zasáhnout kteroukoliv část Krymu. „Od nynějška jsme schopni zasáhnout jakoukoli část dočasně okupovaného území autonomní republiky Krym. Můžeme se dostat k nepříteli na naprosto libovolném místě,“ cituje jeho prohlášení web Ukrinform.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci o krok blíže Krymu? Ruské linie se hroutí a postupujeme, tvrdí Zelenského muž

Ukrajinská vojenská rozvědka HUR navíc tvrdí, že při pátečním útoku drony byla zasažena ruská vojenská základna na anektovaném Krymu. V sobotu o tom informovala agentura Reuters, podle které místní obyvatelé mluví o výbuších i obětech. Tyto informace však nelze nezávisle ověřit. Moskva přitom v pátek uvedla, že všech 42 bezpilotních letounů v oblasti Krymu sestřelila.

Podle rozvědky útok, který agentura označuje za jeden z největších vzdušných z ukrajinské strany, zasáhl základnu ležící jihovýchodně od města Simferopol a zároveň více než 200 kilometrů od území, jež má Ukrajina pod kontrolou.

Ozbrojené síly Ukrajiny dosáhly takticky významných zisků v západní části Záporoží a pravděpodobně postoupí přes nejobtížnější sérii obranných postavení útočníků. Ve své analýze to uvedli experti z ISW. Odvolávají se na ukrajinské a americké zdroje. Americký generál Mark Milley například uvedl, že ukrajinské síly „prorážejí hlavní komplex ruských obranných linií“, píše agentura Unian. Na pozadí ukrajinského postupu však Rusko směrem na Záporoží převedlo část elitních jednotek z okolí Kreminnaje. Podle analytiků tento manévr naznačuje, že se Moskva snaží posílit kritické oblasti.

Podle posledního hlášení Generálního štábu Ukrajiny provedlo letectvo „dva údery na ruská velitelská stanoviště, 10 úderů na shluky nepřátelského personálu a dva údery na raketové systémy země-vzduch“, citoval jej web Ukrinform. „Ukrajinské raketové a dělostřelecké jednotky zasáhly dva nepřátelské raketové systémy země–vzduch, jedno personální seskupení a čtyři dělostřelecké systémy v palebném postavení,“ uvedl generální štáb.

Tagy: