Na Ukrajinu dorazily české pontonové mosty, můžou nahradit ty zničené

Ukrajinský tank na pontonovém mostu

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ruské jednotky se snaží prolomit obranu Severodoněcka. Podle Kyjeva jde o jednu z nejtěžších bitev od začátku války. Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil úspěch v Záporoží. Londýn varuje, že je Mariupol na pokraji kolapsu a hrozí propuknutí epidemie cholery. Prezident Putin za poslední čtyři měsíce obdržel 1,2 milionu stížností. Ukrajinci tvrdí, že zničili základnu ruských žoldnéřů z Vagnerovy skupiny. Na Ukrajinu již dorazily Českem darované pontonové mosty.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde

Ruské jednotky se stále snaží prolomit ukrajinskou obranu Severodoněcku v Luhanské oblasti. Město a okolí ostřeluje ruské dělostřelectvo. Ukrajinský prezident Volodymr Zelenskyj zdůraznil, že boje o Severodoněck jsou velmi tvrdé a jde možná o jednu z nejtěžších bitev od začátku války.

Kancelář ruského prezidenta Vladimira Putina obdržela za čtyři měsíce letošního roku téměř 1,2 milionu stížností na ministerstvo obrany, upozornil investigativní web Važnyje istorii. Desetitisíce stížností se týkají problémů s hledáním příbuzných pohřešovaných ve válce. Každá čtvrtá stížnost prezidentské kanceláři se týkala války.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak řekl, že ztráty v řadách ukrajinské armády dosahují denně mezi 100 až 200 vojáky. Důvodem zvýšených ztrát je podle něj značná převaha ruské armády v dělostřelectvu.

Kyjev vlastní ztráty neuvádí. Ukrajinský generální štáb ve čtvrtek odhadl, že Rusko od začátku invaze přišlo o téměř 32 tisíc vojáků. Západní zpravodajské agentury však počet zabitých ruských vojáků odhadují na přibližně 20 tisíc.

Ukrajinské ozbrojené síly zničily základnu ruských žoldnéřů z Vagnerovy skupiny v okupovaném městě Kadijivka na východě Ukrajiny, oznámil gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. „Ukrajinské síly zasáhly přesně, přežil pouze jediný ruský fašista,“ dodal.

Britské ministerstvo obrany v pátek ve své pravidelné zprávě založené na informacích rozvědky varovalo, že v jihoukrajinském městě Mariupol jsou zdravotní síly na pokraji kolapsu a hrozí propuknutí epidemie cholery, zatímco v Chersonu je kritický nedostatek léků.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelném projevu oznámil úspěch v Záporoží. „Určité pozitivum máme v Záporožské oblasti, kde se nám daří mařit plány okupantů. Postupně se posunujeme vpřed v Charkovské oblasti, osvobozujeme naši zemi. Ve směru na Mykolajiv držíme obranu,“ oznámil.

Tagy: