Stříleli, aby nás zastrašili, muže prohledávali. CNN přinesla svědectví z evakuačního vlaku

V jednom z evakuačních vlaků mířících na západ Ukrajiny natáčel reportér americké CNN Ivan Watson.

Tisíce Ukrajinců stále prchají z východu země směrem na západ. Někteří zůstávají v relativním bezpečí západních regionů své země, jiní pokračují dále do zahraničí. V jednom z evakuačních vlaků natáčel také reportér americké stanice CNN Ivan Watson. Vyzpovídal rodinu, která prchla z okupované obce nedaleko Záporoží.

Lidé v evakuačních vlacích míří z východní Ukrajiny například do Lvova na západě země. „Je tady nejméně 1 100 cestujících. Mluvili jsme s rodinou, která uprchla z Rusy okupovaného Tokmaku v Záporožské oblasti,“ popsal reportér CNN Watson.

Lidé opustili domov, projeli celou řadou ruských kontrolních stanovišť. Muže okupanti prohledávali, všem kontrolovali telefony. Chvílemi dokonce stříleli. „Vyvíjeli psychologický tlak na obyvatelstvo,“ říká starší žena, která se chce dostat vlakem hlavně co nejrychleji do bezpečí.

„Chodí dům od domu a vše prohledávají,“ popsala další Ukrajinka a obvinila ruské vojáky ze znásilňování. „Potom je zabíjejí. Viděla jsem strašlivé záběry,“ dodává 28letá Katy, která rovněž prchá do Lvova.

„Mám hodně starou babičku a maminku. Nechtěla jsem je nechat samotné. Ale rozhodla jsem se, že odjedu sama, měla jsem opravdu strach. Byli jsme měsíc okupováni Rusy,“ uvedla Katy. Jakmile se dostala mimo okupované území, ulevilo se jí. „Věděla jsem, že všechno bude lepší, ale bojím se o rodinu,“ dodala.

Ve čtvrtek bylo evakuováno 4 676 Ukrajinců

Z oblastí bojů na Ukrajině se během čtvrtka podařilo evakuovat 4 676 lidí, uvedla vicepremiérka Iryna Vereščuková. Z obléhaného Mariupolu a dalších částí jižní Ukrajiny vlastními auty či evakuačními autobusy prchlo „humanitárními koridory“ celkem 3 256 lidí. 1 205 z nich bylo z přístavního Mariupolu, který se stal symbolem odporu proti ruské agresi. Město je téměř zcela zničené.

Z Ukrajinou kontrolované části Doněcké a Luhanské oblasti se v očekávání nové ruské ofenzivy evakuovalo vlakem za západ země více než 170 tisíc lidí. Evakuační soupravy, jejichž provoz ve čtvrtek přerušil nálet ruského letectva, už opět jezdí. Informoval o tom gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko.

Tagy:
válka CNN vlak Ukrajina evakuace Rusko Mariupol Lvov Záporoží Iryna Vereščuková Ivan Watson