Stane se zázrak? Osud posádky v ponorce závisí na jediném muži, má jasno portugalský kapitán

Nezvěstná ponorka Titan společnosti OceanGate Expeditions

U vraku Titaniku se ztratila turistická ponorka

Osud posádky na palubě může záviset na jednom z účastníků zmizelé výpravy – na znalci příběhu Titaniku Paulu-Henrim Nargeoletovi. Pro web Sky News to uvedl portugalský kapitán Jose Paulo Viera Da Silva. Ten považuje muže původem z Francie za experta a v souvislosti s tím vzpomíná také na jednu z výprav, kdy jeho rozvaha v podobně dramatické situaci pomohla posádku zachránit. Podle něj by smrt 77letého muže byla pro odborný svět velkou ztrátou.

Portugalský námořní veterán Da Silva věří, že zkušený Nargeolet, s nímž se v minulosti účastnil výprav ke oceánskému dnu, zachová chladnou hlavu a najde způsob, jak život ohrožující situaci vyřešit. „Myslím, že je schopný komunikovat s ostatními lidmi na palubě, a mohou tedy mít naději, že se odtamtud dostanou,“ sdělil v rozhovoru pro web Sky News.

ČTĚTE TAKÉ: Jak dlouho lze žít pod vodou v ponorce? Čeští vědci provedli čtyřletý experiment, padl rekord

Na otázku, zda skutečně věří jejich záchraně i přes fatální úbytek kyslíku, k němuž v posledních hodinách dochází, odpověděl kladně. „Ano, budu v to věřit až do posledního momentu. Byla by to skutečná ztráta, pokud by takový odborník zahynul,“ uvedl Da Silva.

Portugalský kapitán také popsal, jak v roce 2010 zkušenosti francouzského znalce nejznámějšího podmořského vraku zachránily výpravu, jež se rovněž ocitla ve velmi nebezpečné situaci. „Tým byl tehdy velmi zkušený, ale došlo k tomu, že se ponorka zaklínila v části Titaniku. Bylo nutné s ní opatrně manévrovat, protože uvízla přímo ve vraku, což bylo na celé věci to nejhorší. Všichni se tenkrát báli, že je ztratíme,“ vzpomínal.

V této souvislosti také ujistil, že pokud je někdo schopný čelit podobně kritickým situacím, je to právě Nargeolet. „Je velmi rozvážný, dokáže proto zbytek posádky udržet v klidu, jelikož je nutné šetřit kyslíkem a nesnažit se o nějaké zbrklé akce,“ uvedl kapitán. „Není to samozřejmě vůbec jednoduché, ale jeho rozvaha jim pomůže. Myslím, že je povede a společně nepropadnou panice,“ dodal.

Pátrací akce je ve čtvrtek nejvypjatější

Turistická ponorka s pětičlennou posádkou se ztratila v neděli během výpravy k vraku Titaniku. Americké a kanadské složky, které po ní pátrají, jsou s přibývajícím časem pod stále větším tlakem. Není jisté, zda se stroj Titan nachází na dně, nebo se vynořil k blízkosti hladiny. Za předpokladu, že ponorka byla po celou dobu pod hladinou a nemá nijak porušený trup, zbývá posádce kyslík do čtvrtečních 13:08 SELČ, uvedla americká pobřežní stráž.

Z toho důvodu se měly týmy, které po ponorce pátrají, rozšiřovat o další členy a prostředky. Počet strojů zapojených do hledání měl být až dvojnásobný. „Jejich nalezení bude téměř nemožné. Potřebujeme zázrak, ale zázraky se občas dějí,“ uvedl pro web CNN oceánograf David Gallo.

Tagy:
ponorka Titanic pátrací akce David Gallo Paul-Henri Nargeolet Jose Paulo Viera Da Silva ponorka Titan