Vinařství na Ústecku otevřelo novou kulturní scénu. Slavní přiznali, kolik kdy za víno dali

Vinařství Johann W otevřelo novou kulturní scénu.

Otevření nové kulturní scény zámeckého vinařství Johann W.

Zámecké vinařství Johann W v Třebívlicích na Ústecku slavnostně otevřelo novou kulturní scénu. Majitel a finančník Jan Dienstl pro CNN Prima NEWS prozradil, jak se nápad zrodil a na jaké akce se návštěvníci mohou těšit. Otevření se účastnila řada populárních osobností, například herec Tomáš Měcháček nebo bývalý hokejový brankář Milan Hnilička, kteří propojení kultury a vína velmi oceňují. Známé tváře pak prozradily, jaké je jejich nejoblíbenější, jak často si ho dopřávají nebo třeba i to, kolik ještě jsou ochotní zaplatit za dobrou lahev.

Nápad vybudovat kulturní scénu se zrodil během první vlny covidu. „Velké kapely nemohly vystupovat na festivalech ani v koncertních sálech. Vystoupení se ale mohla konat zde, protože předpisy o dodržení maximální kapacity tisíc návštěvníků nám to umožnily. První vlnu covidu jsme měli 19 velkých koncertů a druhou vlnu 15. Kapely se sem naučily jezdit a mě napadlo, že by bylo dobré spojit dobré víno, gastronomii s kulturou,“ řekl pro CNN Prima NEWS Jan Dienstl, majitel zámeckého vinařství Johann W.

ČTĚTE TAKÉ: Slaný je město s bohatou historií a nabídkou nekonečných možností

Propojení kultury, gastronomie a dobrého vína je podle bývalého hokejisty Milana Hniličky ideální kombinací. „Je to krásné propojení, takové tradiční. Vypadá to tady jako někde ve Francii,“ okomentoval herec a moderátor Tomáš Měcháček novou kulturní scénu v Třebívlicích.

Po celý rok se v prostorách vinařství Johann W budou konat různé kulturní akce, například divadelní představení či koncerty. „Už máme hotové všechny sály a salónky, takže můžeme fungovat po celý rok. Loni v zimě jsme otevřeli nový vnitřní sál pro 200 lidí. Máme i velké divadlo venku a pojedeme celý rok,“ nastínil Dienstl a prozradil, na jaké akce se mohou návštěvníci těšit.

V nejbližších měsících zde bude vystupovat třeba David Koller, kapely Wohnout či Horkýže Slíže nebo zpěvačka Karolína Krézlová, která na slavnostní zahájení také dorazila. „Budou i divadla, jezdí sem Honza Dědek i Partička. Vevnitř pak menší koncerty,“ doplnil majitel vinařství, které začal budovat v roce 2001.

Za první vlny covidu se do vinařství, kde vystupovaly kapely Lucie, Mig 21 a další, sjížděli lidé z celé republiky. Nyní majitel především oceňuje, že kulturní scénu navštěvují hojně lidé z Ústeckého kraje.

Reakce obyvatel jsou samozřejmě různé. „Největší problém je při koncertech kvůli hluku. Snížili jsme tedy počet koncertů na 10. Chtěl bych tady mít spíš menší věci, jako jsou divadla. Ale jinak jsou reakce pozitivní. Věřím, že pro obyvatele je to zajímavé,“ uvedl Dienstl.

Celebrity a dobré víno

Oblíbenou lahví majitele je Rulandské bílé z Hazmburku. Protože je milovníkem vína, občas si dopřeje i nákladnější ochutnávky. „Nejdražší vína na světě jsou podle mě Romanée-Conti a Château Pétrus, stojí mnoho set tisíc korun, obě jsem pil,“ pochlubil se Dienstl.

Také herec Tomáš Měcháček je velkým milovníkem vína. Že mu chutná, zjistil ve velmi nízkém věku. „Ve dvanácti jsem poprvé pil dobré víno. Zůstalo ráno po dospělých na večírku. Tehdy jsem zjistil, že je docela dobrý,“ řekl úsměvně. Měcháček ho má rád především správně nachlazené, zaplatit za dobrou lahev je ochotný nesmysl. „Kvůli práci přes den pít nemohu, takže si dám příležitostně skleničku. Nebo pár lahví po práci.“

To bývalému hokejovému brankáři Milanu Hniličkovi napoprvé příliš nechutnalo. Trvalo mu roky, než se naučil jeho chuť ocenit, až kolem 30 let se vše zlomilo a nyní se už považuje za vinaře. Svěřil se, že si nějakou sklenku dá třikrát až čtyřikrát týdně.

Jak často známé tváře víno konzumují a jaké nejdražší pily? Kolik jsou ochotné zaplatit za láhev a kdy poprvé mok okusily? Podívejte se ve videu výše.

Tagy: