Dají si pervitin k pivu a volají sanitku. Češi zneužívají urgentní příjem, lékaři jsou zoufalí

Nezneužívejte náš urgentní příjem. Takový vzkaz mají pro lidi nemocnice na severu Čech.

Zneužívání urgentního příjmu

Nezneužívejte náš urgentní příjem. Takový vzkaz mají pro lidi nemocnice na severu Čech. Za poslední měsíce tam totiž evidují až tisíce případů, kdy lidé zbytečně zahlcují zdravotníky banálními obtížemi typu zvýšená teplota nebo otlačený prst na noze. Velkým problémem jsou také narkomani a bezdomovci.

Chodbou urgentního příjmu v mostecké nemocnici se ozýval křik. Původcem byla žena pod vlivem drog. Přitom tady podle personálu neměla co dělat, stejně jako opilí bezdomovci, kterých s blížící se zimou v nemocnici také přibývá.

„Vždy si někde venku lehnou a očekávají, že jim bude zavolána sanitka. Kolemjdoucí nejsou lhostejní, sanitku zavolají, aniž by ověřili, jestli dotyčný sanitku opravdu potřebuje. Pacient je pomočený, pokálený. Tak se vykoupe, převlékne, aby vůbec mohlo dojít k tomu vyšetření,“ přiblížila situaci vrchní sestra urgentního příjmu Nemocnice Most Jaroslava Skoková.

Nechce se jim sedět u lékaře

Nemocniční emergency pomáhají 24 hodin denně. Určené jsou zejména pro závažné případy, přesto je zneužívají i lidé, kterým se třeba nechce čekat ve frontě na ambulanci nebo u praktického lékaře. „Nemají čas u praktika sedět nebo jim nevyhovuje čas, kdy má praktik otevřenou ordinaci. Poté se nám tady objevují běžné teploty, které byste doma vyřešil tak, že byste si vzal paralen,“ pokračovala Skoková.

Podle ředitele nemocnice Pavla Markalouse se takto na urgentní příjem dostanou až desetitisíce lidí ročně. „To způsobuje i zhoršení péče o urgentní pacienty, a především to nepřispívá k tomu, aby pacienti, kteří sem přijdou, vnímali nemocnici pozitivně, protože čekají dlouhou dobu,“ zdůraznil.

Pomohla by změna zákonů?

A zneužívání emergency potvrzují také v nemocnici v Ústí nad Labem. Loni zde ošetřili zhruba 38 tisíc lidí, z nichž více než polovinu tvořili spíše banální případy. „Před týdnem přišel ve 22:00 pán, že si otlačil malíček o botu. Tak jsme mu doporučili větší boty. Jindy řešíme štípnutí komárem nebo dva měsíce trvající vyrážku,“ přiblížila primářka Jana Bednářová.

Nekonečný problém podle primářky nemá jasné řešení. „Žádná osvěta asi není a nebude. Možná trošku zlepšit zákony, aby si lidé nemohli dělat, co chtějí. To znamená nevyřádit se ve zdravotním zařízení, nevolat si sanitu s tím, že popíjejí alkohol, že si zrovna teď píchli pervitin a je jim špatně,“ dodala. Na urgentním příjmu zajišťují také vyšetření zadržených pachatelů ještě předtím, než je policie umístí do cely.

Tagy: