Vnímají tlukot vlastního srdce: V čem se nám opice podobají?

Nový výzkum amerických a britských vědců odhaluje, že makakové jsou schopni cítit vlastní tlukot srdce. Podle odborníků je tento rys u lidí spojen s mentálním zdravím, vědomím sebe sama i pamětí.

Opičí studie zkoumala jev zvaný interocepce. Tato schopnost poznávat vlastní tělo zevnitř je v poslední době častým předmětem vědeckého zkoumání. Má totiž velký vliv na naše duševní i tělesné zdraví. Tato schopnost se u lidí rozvíjí již v raném dětství při kontaktu s primárním pečovatelem. Dítě se při něm učí vnímat své tělo a jeho potřeby díky interakcím s osobou, která je pro ně nejdůležitější.

I proto antropologové považují přírodní národy v interocepci za mnohem vyspělejší než moderní společnosti – fyzický kontakt je u nich mnohem častější a intenzivnější, kdežto naše kulturní normy často vztah k dětem omezují. Nedostatečný rozvoj interocepce proto podle vědců stojí za mnohými chorobami, od těch autoimunitních po schizofrenii.

Dřívější studie prokázaly, že makakové jsou schopni se vycvičit k vědomým změnám srdečního tepu. A nová studie pomocí série testů, které jsou prováděny u lidských dětí, odhalila, že i makakové jsou schopni svůj tep vycítit. Výzkumníci opicím pouštěli videa, na kterých byly zobrazovány poskakující barevné mraky doprovázené pípáním. Zvuk i obraz se měnil – někdy odpovídal srdečnímu rytmu opice, jindy ne. Vědci zjistili, že odpovídající video si získalo u opic větší pozornost, podle čehož usoudili, že opice mají podobnou schopnost vnímat tep jako lidé. V dalším kole výzkumu chtějí zjistit, zda některé opice jsou podobně jako lidé k interocepci vnímavější.

Tagy: