Muskovy hravé opice: Týrání zvířat nebo věda?

Muskova společnost Neuralink, která vyvíjí čipy umožňující ovládání přístrojů mozkem, čelí obvinění, že v rámci výzkumu financovala kruté týrání laboratorních zvířat. Pokusy nepřežilo 15 z 23 opic. Společnost se brání tvrzením, že dodržela platná nařízení.

Ministerstvo zemědělství Spojených států obdrželo rozsáhlou stížnost Komise lékařů za zodpovědnou medicínu (PCRM), která podrobně dokumentuje porušení zákona o týrání zvířat. Podle organizace zabývající se propagací alternativ pokusů na zvířatech se společnost dopustila „extrémního utrpení“ u zvířat, „jejichž mozky byly v rámci odbytých experimentů poškozovány a zvířata byla ponechána utrpení a smrti“. Během let 2017 a 2020 výzkumníci z Neuralinku a Kalifornské univerzity v Davisu implantovali zařízení o velikosti desetikoruny do lebky 23 makaků.

Sebepoškozování a neschválené látky

V rámci zákona o zveřejňování informací získali zástupci PCMR stovky dokumentů popisujících zdravotní stav zvířat či výsledky jejich pitev. Podle nich záznamy odhalují, že opice trpěly „extrémním psychologickým stresem“. Zvířata vykazovala známky značného dopadu pokusů na psychiku – úzkost, zvracení, nechutenství, dokonce i sebepoškozování, kvůli kterému se jedna z opic dokonce připravila o prsty. Ochránci také upozorňují, že Neuralink ve studiích využíval neschválenou látku známou jako BioGlue. Ta opicím zničila části mozku, čímž je zabila.

Společnost Neuralink se ke stížnostem ochránců zvířat vyjádřila s tím, že „veškerá nová lékařská zařízení musí být nejdříve otestována na zvířatech“, a dodala, že výzkum splňuje veškerá federální nařízení. Podle vyjádření společnosti přišlo o život údajně jen osm opic –⁠ dvě byly plánovaně uspány kvůli získání anatomických dat, šest dalších kvůli operačním komplikacím, poruše zařízení či infekci spojené se zařízením.

Informace o nutnosti uspat zvířata z důvodu komplikací však odborníky zaráží - Neuralink by čipy totiž ke konci letošního roku chtěl testovat již na lidech. Majitel společnosti, miliardář Elon Musk, se loni v dubnu pochlubil videem, na kterém opice ovládá počítač jen svou myslí. Zveřejnění videa vyvolalo poprask nejen u odborné veřejnosti, jelikož výzkum neprošel recenzním řízením, které umožňuje větší dohled nad pokusy na zvířatech, ale i ze strany veřejnosti.

Tagy: