reklama

Ovoce i zelenina v tuzemsku stále zdražuje. Za co si připlácíme?

Ceny za ovoce a zeleninu rapidně rostou, za poslední tři roky téměř o 60 procent. Důvodem je nepřízeň počasí, úpravy v legislativě i nedostatek pracovní síly v době pandemie koronaviru. Zvyšování by ale podle analytika Petra Havla mohlo dočasně stagnovat.

reklama

Výrazný nárůst cen se začal nejvíce měnit v poslední třech letech, kdy si zákazník za ovoce a zeleninu připlatí téměř o 60 procent více. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Podle analytiků je důvodů hned několik. Může za to nepřízeň počasí, z části i pandemie koronaviru, protože ne ve všech oblastech byli k dispozici sezónní pracovníci. „Neustále se zvyšují i náklady na produkci, což se na ceně zeleniny a ovoce také odrazí,“ říká agrární analytik Petr Havel.

K tématu

Za růst cen může i zpřísňující se legislativa. „Pěstitelům legislativa neumožňuje konat různé postupy, například ošetřovat plody dnes již zakázanými přípravky,“ podotýká Havel. Zvyšování cen by mohl zastavit příliv peněz z Evropského rozvojového programu. „Vzhledem ale k tomu, že náklady na produkci jsou velké a extrémní počasí bude stále přítomné, nelze očekávat, že by se v budoucnosti ceny výrazně snížily,“ podotýká Havel.

Stagnace cen bude dočasná

Zákazníci si za ovoce a zeleninu připlatili i kvůli tomu, že byla k prodeji sklizeň z loňského roku. „Na trh se nyní dostává produkce z letošní sklizně, a tak je dobrou zprávou, že by ceny mohly dočasně stagnovat, dokonce i mírně snížit,“ doplňuje.

Další hlavní zprávy

Hamáček ke kauze Vrbětice: Je to bramboračka. Měli jsme to vymyslet lépe
reklama
reklama
Do obchodu bez respirátoru. Odborníci řekli, kdy a pro koho přestanou platit opatření

Koronavirus

Domácí zpravodajství

Josef Mašín na gestapu promluvil, dokazují nové unikátní nálezy z archivu
Bartoš: Názory na migraci a Evropskou unii už jsem změnil. Byla to mladická rebelie
Další články
reklama
reklama