Co je hlavním důvodem výrazného nárůstu cen ovoce a zeleniny?
Ceny za ovoce a zeleninu rapidně rostou, za poslední tři roky téměř o 60 procent. Důvodem je nepřízeň počasí, úpravy v legislativě i nedostatek pracovní síly v době pandemie koronaviru. Zvyšování by ale podle analytika Petra Havla mohlo dočasně stagnovat.
Výrazný nárůst cen se začal nejvíce měnit v poslední třech letech, kdy si zákazník za ovoce a zeleninu připlatí téměř o 60 procent více. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Podle analytiků je důvodů hned několik. Může za to nepřízeň počasí, z části i pandemie koronaviru, protože ne ve všech oblastech byli k dispozici sezónní pracovníci. „Neustále se zvyšují i náklady na produkci, což se na ceně zeleniny a ovoce také odrazí,“ říká agrární analytik Petr Havel.
Za růst cen může i zpřísňující se legislativa. „Pěstitelům legislativa neumožňuje konat různé postupy, například ošetřovat plody dnes již zakázanými přípravky,“ podotýká Havel. Zvyšování cen by mohl zastavit příliv peněz z Evropského rozvojového programu. „Vzhledem ale k tomu, že náklady na produkci jsou velké a extrémní počasí bude stále přítomné, nelze očekávat, že by se v budoucnosti ceny výrazně snížily,“ podotýká Havel.
Stagnace cen bude dočasná
Zákazníci si za ovoce a zeleninu připlatili i kvůli tomu, že byla k prodeji sklizeň z loňského roku. „Na trh se nyní dostává produkce z letošní sklizně, a tak je dobrou zprávou, že by ceny mohly dočasně stagnovat, dokonce i mírně snížit,“ doplňuje.