Enormní ztráty ovocnářů. Škody dosáhly 1,3 miliardy korun, stovky podniků bojují o přežití

Ztráty ovocnářů na tržbách z úrody, kterou zničily mrazy, budou kolem 1,3 miliardy korun. Kritické bude pro ovocnáře první pololetí příštího roku, kdy jim budou chybět tržby za jablka. V pondělí to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Podle odhadu sklizně k 15. červnu úroda ovoce kvůli silným jarním mrazům klesne v porovnání s pětiletým průměrem o 77 procent na 31 430 tun ze 138 963 tun. Při výpočtu ztrát ovocnáři vycházeli z cen zemědělských výrobců v roce 2023 podle ČSÚ.

„Nejkritičtější období nastane od ledna. Budou chybět tržby za jablka, která jsou hlavním ovocným druhem. Ovocnáři ale budou muset připravovat sady a zakládat na budoucí úrodu. Dělat řez, chystat přípravky na ochranu sadů, hnojení,“ řekl Ludvík. Až existenčně může být podle něj ohroženo kolem 500 z 800 pěstitelských podniků. U jablek se čeká sklizeň pouhých 23 437 tun, což je v porovnání s pětiletým průměrem pokles o 79 procent.

ČTĚTE TAKÉ: České ovoce letos nebude, varují sadaři. Plošná pomoc je návrat socialismu, namítá Kovanda

Stát připravuje pro ovocnáře program podpory, který jim bude kompenzovat část ztrát. Mělo by jít o spuštění programu pro řešení rizik a krizí v zemědělství, který stát už v minulosti několikrát aktivoval. „Zatím nemáme informaci, kolik peněz bude do programu vloženo,“ řekl Ludvík. Ministerstvo zemědělství dříve uvedlo, že chce pro ovocnáře vyjednat podporu minimálně v řádu stovek milionů korun.

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) v květnu spustil aplikaci pro žádosti o místní šetření škod. Příjem samotných žádostí o kompenzace předpokládá na konci srpna nebo začátkem září. Ministerstvo také očekává podporu z Evropské komise, konkrétně ze zemědělské krizové rezervy. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v květnu řekl, že požádal asi o 100 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy korun).

Největší poškození úrody za stovky let

Ovocnáři však podle Ludvíka neuspěli s žádostí o státní podporu zaměstnanosti v podnicích, které se zabývají skladováním, tříděním, balením a distribucí ovoce. Program měl podle ovocnářů pomoci udržet zaměstnání pro stálé pracovníky, kteří ale nebudou mít příští rok co třídit a balit.

Ovocnáři by chtěli vyjednat i program podpory pro malé a střední podniky a rodinné ovocnářské farmy spočívající v poskytnutí provozních úvěrů prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. „O tomto programu zatím rozhodnuto není,“ řekl Ludvík.

Podle ovocnářů jarní mrazy způsobily jedno z největších poškození tuzemské úrody za posledních sto let. Ovocnáři nevylučují, že propad úrody bude ještě vyšší, protože stále propadávají plody poškozené mrazy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemědělci požadují garanci příjmů. Pak by mohl natahovat ruku každý, kroutí hlavou ekonomové

Tagy:
jablko ovoce mráz Evropská komise Marek Výborný sad Ministerstvo zemědělství České republiky Státní zemědělský intervenční fond Martin Ludvík