Zemědělci požadují garanci příjmů. Pak by mohl natahovat ruku každý, kroutí hlavou ekonomové

Zemědělci chtějí garanci příjmů.

Zemědělci chtějí garantovaný příjem

Zemědělci přicházejí s dalším nápadem, jak řešit svou situaci. Chtějí, aby jim stát garantoval určitou výši příjmu, když jsou nízké výkupní ceny. Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) to má za slepou uličku. Ekonomové jsou také proti. Natahovat ruku by pak mohl podle nich každý podnikatel.

Obilí poslední rok a půl nesype, jak se říká. Zemědělci jsou už z nízkých výkupních cen zoufalí, proto jejich svaz přichází s vlastním řešením. „Garance příjmů zemědělců, aby byli schopni přežít v době, kdy se ceny propadnou,“ uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Inspiraci prý svaz našel v USA. „My ti garantujeme určitý příjem například na hektar půdy. Pokud jsi schopen z toho vyžít, tak dobře, ale pokud ne a přijde krize, máš problém,“ popisuje CNN Prima NEWS Pýcha.

ČTĚTE TAKÉ: Válkou na Ukrajině trpí i zvířata, farmářka jich zachránila tisíce. Psy, koně, ovce i pštrosy

Systém by přivítal i soukromý farmář Karel Horák. Druhým dechem ovšem říká, že právě z tučných let je potřeba tvořit si rezervy. „Ale zároveň je potřeba hodně investovat, abyste drželi krok s celou Evropou a celým světem. Pracujeme ve velice konkurenčním prostředí,“ míní.

Nápad Zemědělského svazu ovšem naráží u ministra Výborného. „Představa, že v chudých letech nebo když bude větší sucho, ponese na sobě riziko stát nebo EU, podle mě není vůbec udržitelné,“ nesouhlasí šéf resortu zemědělství.

Za hlavu se chytají také ekonomové. Podobné nároky by podle nich mohli mít třeba prodejci kabrioletů, když zrovna panuje dlouhé období dešťů. „Dále by to křivilo trh, zvyšovalo by to závislost subjektů podnikajících v zemědělství na dotacích,“ vyjmenovává Pavel Peterka.

„Kabriolet necháte půl roku na skladě a počkáte, až vám přestane pršet. V zemědělství je ale doba složitá. Mléko musíte prodat každý den, to samé vepřové maso, které nemůžete dát do skladu a počkat půl roku,“ namítá však na příměr Horák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Díky teplé zimě začal samosběr česneku o měsíc dřív. Kolik letos stojí?

Tagy: