Pacienty s covidem vozí jedna sanita za druhou. Zátěž je obrovská, říká primářka z Brna

JIPka infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě. Je 16. listopad dopoledne, před chvíli na oddělení zemřela 36letá pacientka. Lékařka na snímku pečuje o pacienty, kteří ještě mají šanci přežít.

Koronavirus začíná drtit moravské nemocnice

Z moravských nemocnic přicházejí špatné zprávy: Lůžka znovu plní ve velkém pacienti s covidem. Většina hospitalizovaných ve vážném stavu přitom není očkovaná. Kritická situace je například ve Zlíně, Břeclavi nebo v Brně. Tam mnohde na covidových jednotkách chybí i odborný personál. Unaveným sestrám i lékařům tam začali pomáhat vojáci.

Ještě před rokem se snažila Libuše Kratochvílová podporovat zdravotníky v boji proti covidu a nosila jim do nemocnice vlastnoručně napečené sušenky. Teď se situace obrátila a sama potřebuje pomoc. Jako pacientka s rakovinou má za sebou dvě očkování. Třetí posilující dávku už nestihla. „Asi 14 dní jsem byla v umělém spánku. Paní doktorka manželovi říkala, že mi ani nedávala naději, že se vrátím zpátky. Ještě mám před sebou dost dlouhou trať, ale půjde to,“ popsala Kratochvílová.

Mezi šesti pacienty jednotky intenzivní péče leží na klinice infekčních chorob i Kristýna Horvátová. Ta dnes lituje, že se nenechala včas naočkovat. „Ať na sebe lidé dávají pozor, je to nebezpečné,“ apelovala Horvátová s tím, že se očkovat nakonec nechá.

Pacientů je dvakrát víc

Od začátku listopadu se počet hospitalizovaných pacientů ve Fakultní nemocnici Brno zvýšil dvojnásobně. Lékaři se momentálně starají o 175 lidí, dalších 33 vyžaduje intenzivní péči. A pacientů stále přibývá. „Jsou dny a služby, kdy se přijímá třeba 16 covidových pacientů, je to jedna sanitka za druhou. Zátěž lékařů je veliká,“ vysvětlila primářka Fakultní nemocnice Brno Radana Pařízková.

Většina pacientů ve vážném stavu, která plní covidové jednotky, je neočkovaná. Začíná chybět personál i lůžka pro necovidové pacienty. „Začíná být nemocný i personál naší kliniky, takže obava je udržitelnost chodu péče o covidové pacienty a velká neochota personálu jakýchkoliv klinik vypomoci na jednotkách covidových,“ upozornila Pařízková.

„Situace je skutečně hraniční. Prosím, očkujme se, šiřte potřebu očkování i ve svém okolí,“ vyzval ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba.

Tato nemocnice má momentálně nejvíce pacientů s koronavirem na jednotkách intenzivní péče v celé republice a zlepšení situace je podle lékařů v nedohlednu.

Tagy: