Falešných bankovek a mincí v Česku přibývá. Odborníci řekli, jak padělky rychle poznat

Dvoutisícovka se slavnou pěvkyní Emmou Destinovou je ze všech bankovek v oběhu padělaná nejčastěji.

Počet padělaných bankovek a mincí v Česku roste

Česká národní banka zachytila v loňském roce 4 300 padělaných mincí a bankovek. V porovnání s předchozím rokem to je dvojnásobný nárůst. Jak můžeme padělky poznat?

Dvoutisícovka se slavnou pěvkyní Emmou Destinnovou je ze všech bankovek nejčastěji padělána. Lidé si ji také nejvíce vybírají z bankomatů. Loni se našlo přes 1 200 padělků této bankovky. Následovaly pětitisícovky a tisícovky.

ČTĚTE TAKÉ: Stát má plán, jak dostat do práce vězně i děti z dětských domovů. Ve hře je bonus až 200 tisíc

Kvalita padělků českých bankovek je dlouhodobě nízká. V loňském roce drtivá většina z nich podle České národní banky (ČNB) spadala do dvou nejhorších kategorií na pětibodové stupnici. „Většina padělků je vyhotovena na běžném papíře a bez napodobení ochranných prvků,“ upřesnil pro CNN Prima NEWS expert zkušebny platidel ČNB Jiří Rott.

Nejčastěji se padělky objeví v oběhu tak, že s nimi někdo zaplatí a někdo další je odhalí. Může to být prodavač, zákazník, ale i stroj, který přepočítává tržbu. „Většina se k nám dostane přes policii nebo při zpracovávání odvodů od jednotlivých bank nebo bezpečnostních agentur,“ řekl Jan Mayer, ředitel odboru peněžního oběhu a ochrany platidel ČNB.

Podle odborníků je rozpoznání českých falešných bankovek od těch skutečných poměrně jednoduché. První kontrola je hmatová. „Cítíme, že papír je úplně jiný. Vidíme plastické linie, které vytvořil hlubotisk,“ popsala členka bankovní rady ČNB Karin Kubelková. Další kontrola je proti světlu. Na pravé bankovce by měl být vidět vodoznak, nominální hodnota a jednolitý ochranný pruh.

Z mincí se nejčastěji falšují dvacetikoruny. Loni jich bylo skoro 1 400. Padělky se vyznačují poměrně kvalitní ražbou, která se od středu směrem k okrajům zhoršuje. A právě díky nekvalitním okrajům jdou tyto padělky rozpoznat i pouhým okem.

Pokud někdo narazí na podezřelé peníze, měl by je hned odnést na policii a nepokoušet se s nimi zaplatit. Takové jednání je totiž trestným činem.

Tagy: