Unikátní operace zbavila Vladimíra vetchozrakosti. Nemoc dlouhých rukou čeká téměř každého

Lékaři provedli na konci roku ve Zlíně první laserovou operaci na světě, při které pacientovi odstranili vetchozrakost. Takzvanou nemocí dlouhých rukou začne po čtyřicítce postupně trpět prakticky každý z nás.

Neurologovi Vladimíru Pančochovi z Brna je 46 let. Zrak se mu postupně zhoršoval tak, že silné brýle potřeboval na dálku i na čtení. „Hlavně byl problém v tom, že jsem si musel začít zvedat brýle do dálky, které jsem měl na to, aby ta písmena nebyla příliš malá, když jsem četl text,“ popsal pro CNN Prima NEWS.

Shodou okolností ve Zlíně právě rozjížděli novou metodu, která vetchozrakost dokáže odstranit pomocí laseru podobně jako dalekozrakost. Vladimír Pančocha se tak stal prvním pacientem na světě, který tento zákrok podstoupil. „Tento laser je specifický tím, že je super přesný a rychlý, a to umožnilo vyvinout takový laserový program, který tvaruje oko po operaci tak, aby zároveň bylo schopno se zbavit obou vad. Žádná jiná technologie to dosud neumožňovala,“ upřesnil oční lékař Pavel Stodůlka.

Pan Vladimír tak byl už pár hodin po operaci schopen bez brýlí přečíst i ten nejmenší text a brýle teď nepotřebuje ani na dálku. „Zvykám si, ale je to příjemná změna,“ svěřil se. Zákrok je podle lékaře naprosto bezbolestný. „I když se laser oka dotýká, nebolí to. Pacient je zcela při vědomí, nepoužíváme ani žádné uklidňující léky, pacient se hned po operaci posadí,“ uzavřel Stodůlka. Vladimír Pančocha se tak mohl hned druhý den vrátit ke svým pacientům. Nejdříve ale do šuplíku odložil své brýle.

Tagy: