Žena přišla při nehodě o nohu. Na odškodné čeká už dva roky, hrozí že skončí na ulici

Paní Viléma už dva roky čeká na odškodné, mezitím se zadlužuje.

Žena z Třemošné přišla o nohu, na odškodné marně čeká

Paní Viléma z Třemošné už dva roky čeká na odškodné ve výši 7 milionů, které ji soud přiřkl po nezaviněné nehodě, při které přišla o nohu. Během té doby si půjčila peníze na bezbariérové bydlení, které myslela, že za odškodnění splatí. Teď ženě hrozí, že skončí v sociálním zařízení nebo na ulici.

„Jsem v patové situaci, nemám z čeho žít a nemám ani na jídlo,“ uvedla zoufalá žena pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Na majitele nemovitostí čekají vyšší daně. Jak si připlatí v krajských městech?

Nespí, má bolesti, bojí se, co bude dál. Před čtyřmi lety při nehodě, kterou zavinila jiná řidička, téměř zemřela. Lékaři ji zachránili, ale ve 43 letech přišla o nohu. „Můžu vám říct, že z těch fotek jsem úplně brečela. Mám furt noční můry, jakože na mě padá sklo a já dávám ruce před sebe. Všechny kosti jsem měla vlastně rozdrcené,“ popisovala před rokem paní Viléma.

Třiaosmdesátiletá řidička, která nehodu způsobila, ale svoji vinu odmítala. Od nehody dokonce odjela. A i když soud přiřkl paní Vilémě sedmimilionové odškodné, pojišťovna se k plnění nemá. Se začátkem roku navíc žena čelí dalším finančním problémům.

„Dostávám 12 800 ošetřovné, mám plný invalidní důchod 7 200 a sociálka mi platí 3 tisíce. To je asi 23 tisíc. Teď mi přišel doplatek za elektřinu 40 tisíc,“ svěřila se.

Od ledna by navíc měla platit 12 tisíc nájem v domě, na jehož pořízení a bezbariérovou úpravu si v době vynesení rozsudku o odškodném půjčila 4 miliony od známého. „On mi dal půl roku na to, abych sehnala ty peníze,“ upřesnila.

Paní Viléma potřebuje měsíčně 10 tisíc korun na léky, rehabilitační a zdravotní pomůcky a teď to nemá z čeho zaplatit. Loni musela ještě na několik operací.

„V souvislosti s tímto předpokládám, že pojišťovna v následujících týdnech vyplatí pojistné plnění spočívající ve vytrpěné bolesti,“ poznamenala ženina advokátka Lucie Neprašová. To by mělo být ale jen v řádech desetitisíců korun.

Kvůli neproplacení odškodného podal právník seniorky, která nehodu zavinila, na pojišťovnu žalobu. „Je podaná, soud ale zatím nerozhodl. A trochu se bojím, že pojišťovna asi dobrovolně plnit nebude. Takže bohužel budeme muset počkat na rozhodnutí,“ vysvětlil Zdeněk Turek, advokát seniorky, která zavinila nehodu.

Podle pojišťovny je problém, že nebyla vyrozuměná o tom, že v trestním řízení je uplatňovaná náhrada škody. „Pojistitel není účastníkem tohoto řízení a nemůže toto řízení ovlivnit, zvlášť za situace, kdy o takovém řízení není včas a řádně informován,“ sdělila mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková.

Z domu se měla vystěhovat už na konci roku. Známý jí slíbil, že počká do června. Jestli ale nesežene 4 miliony, skončí v sociálním zařízení a nebo na ulici.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na výplatu důchodu čekal pan Čaplák rok, ještě v prosinci ho neměl v plné výši

Tagy: