Papalášství není novinka. Kdo z mocných doplatil na porušení covidových pravidel?

Babiš, Faltýnek

Vláda po lidech chce, aby dodržovali striktní opatření proti šíření covidu. Řada politiků nebo vysoce postavených manažerů ale už nařízení porušila. Někoho prohřešky připravily o místo, někomu ale prošly, i když premiér Andrej Babiš (ANO) označuje takové chování za papalášství.

Na nedodržování pravidel nejvíc doplatil epidemiolog Roman Prymula. Schůzka se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem v zavřené restauraci na pražském Vyšehradě ho stála ministerský post.

Faltýnek dopadl o něco lépe. Oznámil, že už nebude kandidovat na prvního místopředsedu hnutí ANO, což už stejně neměl v plánu. Post předsedy poslaneckého klubu mu zůstal.

Nejnovějším „hříšníkem“ je Milan Hnilička. Bývalý hokejový brankář, nyní již exposlanec a stále šéf Národní sportovní agentury se účastnil mejdanu v teplickém hotelu spolu s expremiérem Jiřím Paroubkem nebo kontroverzním podnikatelem Petrem Bendou.

Hniličky se zastávají sportovci

Premiér Andrej Babiš (ANO) se na Hniličku naštval a vyzval ho k tomu, aby vyvodil důsledky. Hnilička se sice vzdal poslaneckého mandátu, budoucnost v čele sportovní agentury, díky které má kompetence téměř jako ministr, ale záleží na tom, jak Hniličku podpoří sportovní svazy. A ty ho zřejmě podpoří. Už teď se někteří sportovci Hniličky zastali, například Jaromír Jágr nebo Barbora Špotáková, ale i předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Hniličkův odchod by považovali za kontraproduktivní v době, kdy NSA rozjíždí vyplácení sportovních dotací na letošní rok a vytváří tříletý plán stabilního financování českého sportu. Hniličkův krok s mandátem se tedy dá přirovnat ke rčení, že vlk se nažral a koza zůstala celá. Podobně, jako to bylo u Faltýnka.

Hnilička může v čele agentury zůstat až do roku 2025. Funkční období předsedy je totiž šestileté, Šéfem agentury je od srpna 2019.

Party v teplickém hotelu stála místo i libereckého krajského policejního ředitele Vladislav Husáka. Policejní prezident Jan Švejdar ho z postu odvolá k 1. únoru. Zároveň s ním povede kázeňské řízení, do jehož ukončení bude Husák na řadové pozici.

O post šéfa VZP mohl přijít i Zdeněk Kabátek kvůli tomu, že se nechal přednostně naočkovat. Správní rada ho ale nakonec podpořila a shodla se na tom, že přednostní očkování proti koronaviru není porušení právních předpisů. Kabátek se už dříve nechal slyšet, že očkování chtěl především proto, aby ochránil kolegy a zdravotníky, se kterými se denně setkává.

Náměstkyně skončila kvůli přednostnímu očkování

Naopak kvůli postupu při očkování ve Státním zdravotním ústavu už rezignoval jeho ředitel Pavel Březovský. V médiích se totiž objevily informace, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. Kvůli tomu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) odvolal i svou náměstkyni Alenu Šteflovou, která se nechala přednostně očkovat společně s manželem.

Vládní pravidla několikrát porušil i bývalý prezident Václav Klaus, který veřejné vystupuje bez roušky a nedávno strávil hodinu v restauraci v pražských Dejvicích. Hospody a restaurace přitom musí být zavřené, mohou mít jen výdejní okénka.

Vloni na podzim chyboval i teď už bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09), když si ve vinohradské restauraci vypil pivo a vyfotili ho u toho novináři. Lidovecký předseda Marian Jurečka zase na sociálních sítích sdílel svoji fotografii s pivem v kelímku na ulici. Pít alkohol na veřejnosti je ale zakázáno.

Tagy: