Para(re)start znamená začátek nové etapy života. Spojení Sazky s paralympioniky dává novou naději

Stovky lidí po těžkém úrazu nebo nemoci každoročně skončí na vozíku. Jejich nadějí na návrat do aktivního života i sportování je společný projekt společnosti Sazka a Českého paralympijského výboru s názvem Para(re)start. Cílem je aktivovat lidi po úrazu pomocí vhodného sportu, fungujícího jako prostředek k rychlejší resocializaci a návratu do běžného života po krizi. Českému paralympijskému výboru projekt Para(re)start slouží také jako nábor budoucích sportovců. O tom, jak a kde se zapojit, a že stačí jen odhodlání odstartovat dráhu parasportovce, v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS mluvili předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora a ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti ve společnosti SAZKA Petr Jonák.

Společnost SAZKA je dlouhodobým partnerem sportu v České republice, dokonce jedním z největších. Nápad na propojení s paralympioniky byl logickým vyústěním tradiční podpory českých olympioniků. „My jsme to vnímali tak, že když podporujeme olympioniky, tak by bylo správné podporovat i paralympioniky a parasportovce,“ říká hned v úvodu rozhovoru ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti ve společnosti SAZKA Petr Jonák. „Líbí se nám heslo, které razí Český paralympijský výbor, že sport je jenom jeden. Sledujeme, že počet paralympioniků a sportovců s postižením, kteří se věnují profesionálnímu sportu, postupně ubývá, což nám přijde škoda. Zároveň vidíme, že tady jsou stovky lidí ročně, kterým se stane nějaký zásadní úraz, skončí na vozíčku, nemají končetinu, ale přesto sport je pro ně možný. Začátek nového života, možný nový start. Takže to je ten hlavní důvod, proč jsme se do něj pustili,“ vysvětluje motivaci k partnerství Petr Jonák.

Co znamená Para(re)start

Podporujeme parasportovce na jejich cestě k úspěchům. Pokud jste aktivní a baví vás sport, tak i vy můžete zazářit na paralympijský hrách. Základem je zjistit, který sport vás baví a zda pro něj splňujete základní předpoklady. Možností sportovat je celá řada, protože parasport se dá v současné době dělat už i v některých klubech pro nehandicapované sportovce.

Podle předsedy Českého paralympijského výboru Zbyňka Sýkory je Para(re)start srdcovou záležitostí. „Je potřeba tu pyramidu, jejímž vrcholem může být paralympiáda, budovat odspoda. To znamená, my chceme být na těch místech, kde jsou ti lidé krátce po úrazu, my jim říkáme nováčci,“ říká Sýkora a přidává svůj příběh.

„V rehabilitačním ústavu v Kladrubech mě tehdy chytl krátce po úrazu za ruku paralympionik Štefan Danko a řekl mi: Pojď, budeš sportovat! Pomocí tohoto projektu chceme dát lidem novou naději na restart života. To s sebou samozřejmě nese spoustu organizační práce a spoustu financí a my to prostě nejsme schopni dělat bez silného partnera v zádech. Spojení se SAZKOU je velmi důležité,“ prozradil předseda ČPV.

Para(re)start má dva cíle

Díky projektu společnosti SAZKA a ČPV se klienti rehabilitačních center po celém Česku seznámí s různými druhy parasportů, dozví se o pozitivních účincích sportu na tělo i psychiku a skrze sport získají novou motivaci do života. I kdyby sportovali třeba jen 1-2krát za měsíc, tak to za to stojí. Zároveň někoho to může oslovit víc a projeví zájem o aktivnější sportování. Takového člověka propojí se sportovním klubem v jeho blízkosti, může začít trénovat a kdo ví, třeba se z něj stane i budoucí reprezentant či paralympijský medailista.

Projekt má tedy potenciál pomoci ČPV s akvírováním parasportovců. Jde o první systematický projekt na vyhledávání budoucích paralympijských sportovců. „Projekt je dlouhodobý, my jsme si plácli rovnou na pět let, protože si myslíme, že to má opravdu smysl budovat pokud to bude dlouhodobé. Za první měsíce fungování máme stovky lidí, kteří prošli para(re)startem a letos máme v plánu dalších devět zastávek právě v rehabilitačních zařízeních, jako jsou Slapy, Hrabyně, Kladruby a další. Cílem je, aby každý, komu se stane úraz a dostane se do rehabilitačních zařízení, měl možnost si říct, jestli sport pro něj není ta cesta. Chtěli bychom tady najít i talenty, kteří se rozhodnou, že to pro ně může být nový způsob života,“ upřesňuje cíle projektu ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti ve společnosti SAZKA Petr Jonák.

Para(re)start otevírá cestu na olympiádu

Jako motivaci plánuje projekt vyhlásit výzvu v duchu „pojeď s námi do Paříže”, do které se účastníci Para(re)startu budou moci přihlásit a pokud splní jednoduché podmínky, jako je účast v samotném projektu, napsání motivačního dopisu a splnění individuálního sportovního cíle, který jim pomůže nastavit Český paralympijský výbor. Vítěz s doprovodem může zažít atmosféru paralympijských her v Paříži. Pokud u sportu vydrží, může Česko třeba už za 4 roky reprezentovat v Los Angeles. „Věříme, že v Para(re)startu se objeví talenti, kteří se na paralympijských hrách za čtyři roky mohou objevit a mohou třeba pomýšlet i na medaili. Ten projekt není primárně ale o tom vychovat paralympionika, je to o pomoci stovkám lidí ročně,“ doplňuje Petr Jonák.

Účast a úspěch na paralympiádě vidí reálně i předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora. „To, že bychom v Para(re)startu nyní vychovali někoho do Paříže, to už se rovná zázraku,  nominace a kvóty jsou rozjeté. Ale míříme do Los Angeles a tam ta šance je reálná. Mám spoustu kamarádů, kteří právě takhle začali, byli v Kladrubech po úrazu na pobytu a viděli v televizi nebo náhodou zjistili co Para(re)start je. A dnes jsou to úspěšní paralympionici. Takže účast na olympiádě v LA vidím reálně,“ popisuje šance na nový restart života po těžkém úrazu či nemoci Sýkora. A tahle výzva je určitě silnou motivací. Nyní stačí jen odhodlání odstartovat dráhu parasportovce. Kontakt na emailu: office@paralympic.cz a více zde. Držíme palce!

Tagy:
Paříž projekt Česko sport Sazka motivace Paralympijské hry Český paralympijský výbor