Kvůli drahotě hrozí propouštění. Vláda musí šetřit, ne si zvyšovat platy, tvrdí ekonomové

Lukáš Kovanda a Jana Matesová

Co na to vaše peněženka 1.11.2022

Česká republika je v recesi. Domácnosti se proto snaží spořit a odpouštějí si zbytné věci. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS se na tom shodli ekonomové Jana Matesová a Lukáš Kovanda. Podle něj by ale měl spořit i stát.

„Česká republika je v recesi pravděpodobně od července. Není to překvapivé. Zatím je to technická recese, tedy ta, kterou naštěstí nedoprovází neblahé sociální jevy, jako je nárůst nezaměstnanosti,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda. Letošní drahota se ale podle něj může přetavit v propouštění zaměstnanců v příštím roce.

Podle ekonomky Jany Matesové však není důvod panikařit. „Recese pomůže srovnání nabídky s poptávkou. Je potřeba k tomu, aby se ekonomika vrátila do rovnováhy,“ sdělila Matesová s tím, že domácnosti se již chovají úsporně. „Začaly šetřit na tom, co je pro ně zbytné, například návštěvy restaurací, které rychle zdražují,“ podotkla ekonomka.

K úsporám vyzývá občany i vláda. Podle Kovandy by ale měl na výdajích šetřit i stát. „Nedělá to. Rozšiřuje řady státních zaměstnanců o tisíce hlav. Vláda po nás chce šetřit, sama si to ale nestanovuje. Nabírají nové zaměstnance, zvyšují si platy,“ zdůraznil Kovanda.

Vláda jako jedno z řešení energetické krize zavedla daň z neočekávaných zisků. Ta má podle odhadů přinést do rozpočtu až 85 miliard korun. Podle Matesové to ale bude méně. „Nepřinese tolik miliard, je ale na místě. Nejsme ve standardní době, akutně hrozí rozpad společenské soudržnosti. Žádná vláda si nemůže dovolit přihlížet a nic nedělat,“ sdělila ekonomka.

Tagy: