Pavlův spolužák i Putinův přítel z Afriky. Kdo je prezident Mozambiku, který zavítal do Česka?

Prezident Mozambiku Filipe Nyusi dorazil na návštěvu Česka, na Pražském hradě jej přijal Petr Pavel.

Mosambický prezident v ČR

Do České republiky zavítal prezident Mozambiku Felipe Nyusi. Zaujal zejména tím, že umí česky, neboť v letech 1985 až 1990 studoval na brněnské Vojenské akademii – stejně jako nynější česká hlava státu Petr Pavel. Zajímavé jsou však i Nyusiho politické kroky. Před několika dny se účastnil rusko-afrického fóra v Petrohradu, kde si notoval s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Nyusi přijel do Česka na pozvání prezidenta Pavla. Oba státníci společně navštěvovali Vojenskou akademii Antonína Zápotockého v Brně, dnešní Univerzitu obrany. Nyusi mezi lety 1985 až 1990 studoval strojní inženýrství, Pavel tam působil mezi lety 1988 až 1991.

„Význam spolupráce vidíme i v tom, že africké země často nemají jinou alternativu než spolupráci s Ruskem nebo Čínou, protože jim nenabízíme příliš jiných možností. Čím více takových možností bude z naší strany, čím užší bude spolupráce mezi evropskými a africkými zeměmi, tím menší prostor bude pro negativní působení, ať už Ruska, nebo Číny,“ vysvětloval Pavel s tím, že i Česko může hrát v Africe významnou roli.

Prezident Mozambiku byl nedávno na návštěvě Ruska v rámci delegace afrických států – skupina na konci července zamířila do Petrohradu na fórum, kde je přivítal přímo prezident Vladimir Putin. A konkrétně s Nyusim si viditelně notoval.

„Rusko a Mozambik jsou vázány silným přátelstvím a spoluprací, která se táhne již od doby, kdy si lidé Mozambiku vybojovali svoji nezávislost. Diplomatické vztahy jsme navázali již v roce 1975,“ pronesl při jednání s Nyusim Putin, kterého citoval web Kremlu, a dodal, že obě země i nadále utužují své spojenectví.

Pozadu nezůstal ani prezident Mozambiku. „Máme (s Ruskem) extrémně dobře nastavené politické a diplomatické vztahy. V Mozambiku byly již různé návštěvy ruských delegací a všechny naše debaty byly na vážné úrovni,“ komentoval Nyusi v Petrohradu. Nyní v Česku řekl, že Mozambik nesouhlasí s ruskou invazí na Ukrajinu a přeje si konec konfliktu.

Politici návštěvu hájí

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) pro CNN Prima NEWS řekla, že Česko musí mít o spolupráci s Mozambikem zájem. Už jen kvůli investicím „jak v oblasti plynu, tak v oblasti energetiky“.

Návštěvu ocenil také 1. vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Je to strategická záležitost, nemůžeme nechávat tento region napospas jenom ruskému a čínskému vlivu,“ popsal redakci Rakušan.

Svoboda: Rusko vede bitvu o Afriku

Exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) CNN Prima NEWS řekl, že rovněž návštěvu prezidenta Mozambiku v Česku vítá, neboť Rusko intenzivně usiluje o podporu afrických států a považuje za důležité, aby se evropské státy do boje o vliv v Africe více zapojily. „Vede se bitva o Afriku. To je vlastně druhá fronta, protože Rusové a vagnerovci (žoldnéřská organizace Vagnerova skupina, pozn. red.) působí v Africe velmi intenzivně,“ vysvětlil Svoboda.

Putin před pár dny africkým lídrům v Petrohradu nabídl, že Rusko bude po čtyři měsíce bezplatně dodávat tisíce tun obilí do několika zemí, jako jsou třeba Somálsko, Zimbabwe či Burkina Faso. Svoboda zmínil, že aktuálně už je pod taktickým vlivem vagnerovců, potažmo Ruska, až 18 afrických států. Aktuálně se například řeší vojenský převrat v Nigeru, kde na vlivu získávají právě Rusové na úkor Francouzů.

Svoboda dodal, že Rusům se podpora afrických států hodí, ačkoliv na mezinárodním poli nemusí zastávat vysokou roli. „Kdykoliv se bude hlasovat v OSN, tak hlas přichází od každého státu. Nikdo se neptá, zda jde o stát z Afriky, nebo Asie, takže při hlasování Rusko získává podporu pro své zájmy,“ zmínil exministr jeden z důvodů, proč se Moskva snaží navazovat spojenectví s africkými státy.

Kromě toho doplnil, že Rusko se k řadě těchto zemí staví pragmaticky tím, že neřeší, zda v zemi vládne demokraticky zvolený prezident, či vojenská junta. „Třetí velká výhoda je, že Rusko se takto dostává k různým zdrojům a získalo třeba licence na těžbu nerostných surovin,“ popsal pro CNN Prima NEWS Svoboda.

Tagy: