Přiotrávení psi končí ve Zlíně na veterině. Na vině je chemický postřik, majitelé se bouří

Pejskaře ve Zlíně trápí pesticidy.

Pesticidy tráví psy

Ve Zlíně sílí nespokojenost pejskařů. Město totiž provádí chemický postřik chodníků a vybraných travnatých ploch proti plevelu. A to prý způsobuje zdravotní potíže jejich čtyřnohým miláčkům.

Nevolnost, zvracení, průjem, netečnost – to jsou podle pejskařů nejčastější příznaky otravy po postřicích proti plevelu. „Jen jsme prošli a výsledkem byla do čtyřiadvaceti hodin otrava, prokázaná a potvrzená lékařem,“ popsal CNN Prima NEWS jeden z pejskařů Marek Svolecký. „30. dubna 2023 to dokonce skončilo pro neustávající zvracení na veterinární pohotovosti. Další potíže jsme měli na přelomu června a července,“ přidala svou zkušenost další majitelka psa Hana Horáčková.

ČTĚTE TAKÉ: Nepodceňujte hyperhydrataci. Otrava vodou může vašeho psa stát život

Město Zlín se brání, o postřicích prý lidé vědí. „V těchto oblastech, kde se realizuje postřik, instalujeme info tabule a informujeme na informačních kanálech města,“ uvedl mluvčí Zlína Tomáš Melzer. S tím ale obyvatelé nesouhlasí. „Vůbec žádné cedule tady nebyly. Pejsek olízal ty postřiky a pak jsem musela k veterináři, bylo mu špatně,“ řekla jedna z pejskařek.

Majitelé psů proto navrhují jiné varianty, jak plevel hubit. Inspirovat se chtějí v jiných městech. „V Olomouci bojujeme s plevelem různými způsoby. Zejména je to mechanické odstraňování nebo odstraňování pomocí páry,“ popsala mluvčí Olomouce Jana Doleželová. Ve Zlíně ale tyto metody nefungovaly. „Před několika lety jsme zkoušeli likvidovat plevel horkou pěnou. Nicméně tato varianta byla neúčinná,“ uvedl Melzer.

Mějte psa pod kontrolou, radí veterináři

Přiotrávení psi končí v ordinacích veterinářů hlavně na jaře a v létě. „Je to zejména u těch městských psů, kde jsou ošetřené veřejné plochy. Většinou se jedná o podráždění dýchacího aparátu. Může se vyskytovat větší slinění, zvracení, v extrémních případech to může být až zánět slinivky,“ vysvětlil veterinář Michal Bílek.

„Sbíráme data, co se týče veterinárních zpráv a chtěli bychom to řešit otevřeným dopisem, nějakou bližší komunikací se zástupci města. Případně by přišla na řadu petice,“ popsala Ivana Kysová z organizace I pes je město Zlín. Veterináři radí mít psy na vodítku s náhubkem, aby neolizovali ošetřená místa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dovolená s domácím mazlíčkem. Pozor na stres, v zahraničí musí splnit tři základní podmínky

Tagy: