Pozor na možné potíže zvířat při horkém počasí

Vysoké teploty na řadě míst České republiky v těchto dnech překračují hranici 30 stupňů Celsia, což může mít negativní dopad také na pohodu a zdraví zvířat. Chovatelé musí zvířatům zajistit dostatečné napájení, ale také dbát na větrání a chlazení. V souvislosti s vysokými teplotami mohou nastat problémy i při přepravě zvířat. Kontroly inspektorů Státní veterinární správy (SVS) v chovech se proto v tomto období ve zvýšené míře zaměřují na plnění povinností chovatelů ve vztahu k horkému počasí.

Pastvy

Pastevně chovaná zvířata, v našich podmínkách především skot, ovce a koně, musí mít na pozemku možnost úkrytu před slunečním žárem. Nutné je zajištění vhodného zdroje napájení. Pro bližší představu lze uvést množství vody, které hospodářská zvířata vyžadují na den: skot 40 l, dojnice 100–180 l, prase 25 l, ovce 20 l. Povinností chovatelů je sledovat vývoj počasí a včasně reagovat na případné problémy. V chovech hospodářských zvířat je v případě extrémních teplot vhodné zvířata chladit, například mlžícím systémem.

Stáje

Ve stájích, kde může teplota stoupat vysoko, by měla být zajištěna ventilace. V pohotovostním plánu chovatele musí být uvedena doba, po kterou je možné udržet dobré životní podmínky pro zvířata v případě selhání umělého větracího systému. Chovatel v případě výpadku energie ve stájích musí zajistit okamžitou činnost náhradních energetických zdrojů, které by měl mít k dispozici.

Domácí zvířata

Na dostatek vody by neměly zapomínat ani osoby cestující se psy, kočkami či jinými domácími mazlíčky. Zejména při delší cestě je vhodné dělat pravidelné zastávky a nechat při nich zvíře napít a proběhnout. Zvířata je potřeba zastínit a v případě velkého horka i chladit.

Dlouhodobým nešvarem jsou situace, kdy majitelé nechávají svá zvířata na přímém slunci v autě, k čemuž dochází například na parkovišti před supermarkety. Teploty ve vozidle mohou během několika minut přesáhnout i 50 °C, což ohrožuje zdraví, v mnoha případech i život zvířete,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Jak postupovat, pokud vidím zvíře v autě

  • Zavolejte MĚSTSKOU POLICII (156) a situaci jim popište. Městská policie disponuje odchytovými vozy a pokud zavoláte státní, jen ztratíte čas. Až na místo dorazí, stejně povolají „měšťáky“.
  • Opište si SPZ a pokud můžete, vše vyfoťte tak, aby bylo vidět, kde se zvíře nachází. Pokuste se sehnat majitele. U nákupních center nechte vyhlásit jeho SPZ s tím, že se o případ už zajímá policie.
  • Pokud je okénko alespoň trochu přiotevřené, chlaďte zvíře vodou třeba z pet lahve. V případě krajní nouze je možné rozbít okénko, JEN když je zvíře opravdu ve špatném stavu.
  • Pokud vyhodnotíte situaci jako krajní nouzi, najděte si svědka. Opět kontaktujte policii s tím, že už nemůžete čekat, a popište, co se chystáte udělat, a že vám to dosvědčí svědek.
  • Vyberte si to nejmenší okénko.
  • Psa ochlazujte pomalu, nelijte na něj ledovou vodu. Položte ho do stínu nebo na dobře větrané místo, chlaďte ho od tlapek chladnou vodou, mokrým ručníkem, postupně můžete přidávat i jiné části těla. Během toho vychlaďte auto na převoz k veterinárnímu lékaři.
  • Po Praze a okolí je možné na místo zavolat veterinární záchrannou službu Pet Medic, 724 184 840.
  • Dejte mu k pití chladnou/vlažnou vodu po malých doušcích (při velkém množství může pes zvracet).
  • Pokud dojde k bezvědomí a následné zástavě srdeční činnosti, zahajte kardiopulmonální resuscitaci. Frekvence je 30 stlačení ku 2 vdechům do psího čumáku.
  • Pokud zvíře zemře nebo bude mít kvůli této situaci trvalé následky, dopustil se dotyčný trestného činu týrání zvířat.

Venčení psů

Pro hlavní denní venčení psů se jako nejvhodnější doba doporučuje ráno a večer, kdy jsou teploty nižší. Pokud je to možné, měli by se chovatelé při venčení psů vyhnout rozpálenému asfaltu nebo betonu a dát přednost trávníku či jinému přírodnímu povrchu, na němž nehrozí popálení psích tlapek. Vhodné je také využívat stínu a vybrat si stranu ulice, kde slunce nepálí.

Transporty zvířat

Obdobná pravidla platí i pro transport hospodářských zvířat. V horkých dnech se doporučuje přepravu směřovat především do brzkých ranních nebo večerních hodin. Každopádně je povinností dopravců zajistit splnění požadavků daných legislativou, především pak teplotu při přepravě, délku přepravy, zajištění napájení, krmení a odpočinek zvířat po celou dobu přepravy.

Volně žijící zvířata

Nezapomínejte ani na ptáky a další živočichy, pro které je sehnat vodu v horkém létě velmi těžké. Ideální jsou pítka, která můžete umístit nejen do zahrady, ale i na balkón. Zvolte místo tak, aby k němu neměla přístup kočka, která může ptáky ulovit. Pokud do pítka umístíte kameny a nějakou větvičku, pomůžete i užitečnému hmyzu. Pozor na sudy s dešťovou vodou a bazény, ty se stávají smrtící pastí pro žíznivá zvířata. Do sudu se dá umístit speciální plovák a bazény by měly být na noc zabezpečeny.

Tagy: