Peksa: F-35 budou stát jako blok jaderné elektrárny. Zaorálek se pustil do Černochové

Partie Terezie Tománkové: Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 8.10.2023

Vláda měla na nové letouny pro armádu vyhlásit transparentní výběrové řízení, aby obhájila nákup stíhaček F-35, které budou stát jako nový blok jaderné elektrárny, v Partii Terezie Tománkové to řekl pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. Nákup za stovky miliard kritizoval také bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) a pustil se tvrdě do ministryně obrany Jany Černochové (ODS).

„Proti F-35 jako takovým nic nemám, jenom podotýkám, že to bude stát jako jeden nový blok jaderné elektrárny. Myslím si tedy, že asi mělo proběhnout transparentní výběrové řízení, abychom se o tom nemuseli bavit. Je to kvalitní stroj, takže by asi vyhrál,“ řekl Peksa.

ČTĚTE TAKÉ: Migranti oslavující vraždění do Evropy nepatří, shodli se Zdechovský a Konečná

Zakázku dlouhodobě kritizuje Zaorálek a jeho sociální demokracie. „Nejgeniálnější investice, jaká se udělala, že budete kupovat letadla F-35 za 450 miliard, na kterých si český průmysl vůbec neškrtne, protože jde o uzavřený cyklus sedmi zemí, do které nikoho nepustí,“ uvedl exministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Nestačí mu ani vysvětlení ministryně obrany. „Je úplně arogantní a nehorázné, jakým způsobem paní Černochová informuje o tom, že nás to bude stát plzeňskou láhev piva. Vzhledem k tomu, jak se v současné době komplikuje jeho výroba a všechny dodávky se prodlužují, tak ani za dvanáct let tady lítat nebude, takže dvanáct let budeme čekat na něco, i když bychom měli budovat armádu dnes. Tohle je úplně tragická investice, která nepomůže obranyschopnosti této země,“ doplnil Zaorálek.

Útok na ministryni obrany se však nelíbil poslanci ODS Petru Bendlovi. „Není to osobní autonomní rozhodnutí Jany Černochové. Opírá se o velení armády a schválila to vláda. Od vás je to nefér a populistické,“ reagoval na Zaorálka.

„Náš závazek je, že dvě procenta HDP půjdou na obranu. V minulosti jsme byli kritizováni, protože jsme podepsali nějaký závazek a nedodržovali ho. Tato vláda se zavázala k tomu, že situaci napraví. Vzhledem k tomu, co vidíme, že se děje ve světě, tak musíme mít akceschopnou a bojeschopnou armádu,“ doplnil.

Tagy: