Pendleři z Česka a Rakouska se nemusí každý týden testovat na covid, rozhodl soud

Pendleři

Zrušení testů pro pendlery

Bavorský nejvyšší správní soud v úterý dočasně zrušil nařízení, kvůli kterému se museli lidé dojíždějící za prací či za studiem z Česka a Rakouska každý týden testovat na koronavirus. Opatření, které mělo zabránit šíření nákazy z rizikových oblastí, platilo v Bavorsku od 23. října. Podle soudu ale lze pochybovat o tom, zda bylo přiměřené. Informoval o tom server Bayerischer Rundfunk (BR).

Nejvyšší správní soud v úterý vyhověl žádosti dvou rakouských gymnazistů z hraniční obce Oberndorf, kteří denně dojíždí do školy v Laufenu na bavorské straně hranice. Vydal předběžné opatření, na základě kterého přestalo nařízení bavorské zemské vlády dočasně platit. Soud totiž dospěl k závěru, že se v hlavním líčení opatření ukáže jako „neúčinné“.

Podle soudu lze mimo jiné pochybovat o tom, že je povinnost nechat se testovat na koronavirus každý týden vzhledem k situaci přiměřená. Upozornil také, že se testování dotklo práva občanů členských zemí Evropské unie na volný pohyb. Při přijímání nových opatření je podle soudu třeba zohlednit doporučení Evropské rady koordinovat postup při omezování tohoto práva kvůli pandemii covidu a vyhnout se tak diskriminaci občanů jiných zemí EU.

Od 23. října se museli pendleři, kteří v uplynulých 14 dnech pobývali v některé z rizikových oblastí, nechat v Bavorsku testovat každý týden na koronavirus. Opatření se dotklo především Čechů a Rakušanů. Testy byly pro zahraniční pracovníky a studenty bezplatné. Zavedení opatření bavorský premiér Markus Söder zdůvodnil tím, že je nezbytné, pokud mají být udrženy otevřené hranice.

Tagy: