Podzimní vlna je horší než jarní. Chceme aspoň klidné Vánoce, říká zdravotní sestra

Gabriela Watzingerová

INTERVIEW 24.11.2020

Na jaře nebyla situace tak strašná jako nyní. Veřejnost si její závažnost možná ani neuvědomuje, protože ji nevidí na vlastní oči, řekla o druhé vlně pandemie koronaviru staniční sestra oddělení ORL z Fakultní nemocnice (FN) Brno Gabriela Watzingerová v pořadu Interview CNN Prima NEWS. Sestry nyní odpracují i 500 hodin za dva měsíce, přály by si volno a normální život. Podle Watzingerové si všichni zaslouží klidné Vánoce, i když vše může začít po svátcích nanovo. Prosí proto všechy, aby byli ukáznění.

Gabriela Watzingerová nyní pracuje skoro nonstop: „Vůbec není problém mít 220 hodin měsíčně, takže za dva měsíce nasbíráme pět set hodin, ani nemrkneme.“ Dochází na tři pracoviště: na své „mateřské“ oddělení ORL, na JIP a na odběrová místa. Přijde domů, vyspí se a zase se vrátí do práce. Často má sílu až ráno kontrolovat, kde v ten den vlastně slouží. „Tabulky plánovaní směn svítí červeně, ale zatím je to pořád ještě v normě,“ popsala náročnou práci.

Zároveň Watzingerová uvedla, že psychicky toho má už hodně za sebou. „Na jaře jsem neznala nikoho nemocného s covidem a teď už mám plno známých nemocných, někteří dokonce zemřeli,“ zdůraznila staniční sestra ORL s tím, že veřejnost si stále neuvědomuje, jak velký rozdíl je mezi situací na jaře a nyní. „Představte si třeba pět jednotek intenzivní péče o osmi lůžkách, které jsou přeplněné pacienty v těžkých stavech s covidem.“

Zasloužili bychom si klidné Vánoce

Proto prosí lidi, aby se lidé o Vánocích chovali ukázněně a sešli se jen v kruhu rodinném. „Možná vše zase začne nanovo, ale klidné Vánoce bychom si zasloužili všichni, nejen zdravotnický personál,“ uvedla Watzingerová.

Sestry na ORL ve FN Brno mají podle ní tři dny volna měsíčně. „Teď jsem měla volný celý víkend po dlouhé době,“ řekla. Podle ní si sestry přejí hlavně volno a návrat do normálního života, aby měly soukromí a mohly s rodinami jezdit na výlety. Nejvíce je prý podporují děti, manželé a rodina, ale oporu si poskytují i ony sami navzájem.

Pandemie koronaviru personál v nemocnici podle Watzingerové semkla. „Dřív jsme se pořádně ani nepozdravili, protože se neznáme, teď se nejen zdravíme, ale povídáme si, když se náhodou potkáme po cestě z práce,“ vyprávěla Watzingerová v pořadu Interview.

V nemocnici jsou vděční za dobrovolníky, i když nemají takovou kvalifikaci, aby plně nahradili sestru, která na JIP pracuje. Ta se navíc po nástupu několik týdnů zapracovává. „Dobrovolník tak může pomoci, ale nezastoupí sestru jako takovou,“ vysvětlila Watzingerová.

Tak vysokou výplatu s odměnami už asi nezažijeme

V říjnové výplatě zdravotníkům přišly alespoň odměny za jarní vlnu epidemie, které už od jara sliboval premiér Andrej Babiš. „Bylo to krásné, nebudu lhát. Takovou výplatu asi už nikdy nezažijeme a myslím, že sestřičky si to opravdu užijí,“ uvedla staniční sestra ORL s tím, že o penězích za podzimní pandemii ale nic neví.

Podpořit zdravotní sestry, které jsou denně v kontaktu s covidem, má i probíhající kampaň Sestřičky sestřičkám, která začala včera a na jejím účtu je zatím něco přes milion z cílové částky deseti milionů korun.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Gabrielou Watzingerovou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: