Penicilin rychle zmizí, angíny se šíří. Jedna dodávka problém nevyřeší, shodli se odborníci

Primářka Hana Roháčová

Angina se šíří

Každá česká lékárna měla v pondělí obdržet alespoň dvacet balení penicilinu z celkové dodávky o 52 tisících kusech. Zásoby vystačí pouze na dva až tři měsíce, odhaduje primářka Kliniky infekčních nemocí z Fakultní nemocnice Bulovka Hana Roháčová. Problém je v tom, že Češi nakupují léky do zásoby, míní primář infekčního oddělení nemocnice České Budějovice Aleš Chrdle. Penicilin je přitom na předpis, lékaři by jej měli pacientům poskytovat uvážlivě, shodli se odborníci ve vysílání CNN Prima NEWS.

Spotřeba penicilinu bude podle Roháčové vysoká. „Zdá se to jako poměrně velké číslo, nicméně v rámci celé republiky je to množství, které bude spotřebováno zřejmě velmi brzy. Začíná sezona respiračních onemocnění, různých angín a dalších onemocnění. K tomu přispívá i návrat dětí do škol,“ zdůvodnila Roháčová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Angíny drtí Česko: Těžkých průběhů přibývá. Penicilin chybí, lékaři volí nedostatečné náhrady

„Bavíme se o velké dodávce, nicméně do vyprahlého a vyschlého terénu, ve kterém jen zasyčí,“ reagoval Chrdle. Podle jeho názoru problém s penicilinem jedna dodávka neřeší, pouze ho na chvíli utlumí. „Česká nátura je navíc taková, že když něčeho není dostatek, lidé se předzásobují,“ upozornil.

Takový přístup kritizuje i Roháčová. „Chtěla bych apelovat na kolegy z terénu, aby odolávali tlaku těch pacientů, kteří vyžadují antibiotika, protože se domnívají, že na každý kašel, rýmu, horečku jsou potřeba. Tak to skutečně vůbec není.“ Lékaři by podle ní měli předepisovat antibiotika jenom v nejnutnějších případech a předcházet tak i globální zdravotní hrozbě antibiotické rezistence.

Chrdle upřesnil, že antibiotika se v naprosté většině používají na nemoci jako spála, spálová angína nebo záněty. „Pokud je průběh mírný nebo průměrný, dá se vyčkat, není to o tom, že vyskočí teplota a honem spěchám do lékárny pro antibiotika. V takových případech bychom měli spíš podpořit zdravý rozum a využít zkušeností našich babiček,“ vysvětlil.

Lékaři se ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřili také k tématu výroby penicilinu v Česku nebo nárůstu případů streptokokových infekcí po covidové pandemii. Více můžete sledovat ve videu v úvodu tohoto článku.

Tagy:
Nemocnice Na Bulovce Česko Aleš Chrdle Hana Roháčová antibiotikum Nemocnice České Budějovice angína