Pěstovat vodní melouny jde i u nás, připravte se na novou sezonu včas

Vodní melouny se odjakživa pěstovaly na jižní Moravě, dovážely se k nám i ze Slovenska a Maďarska. Ale díky stále teplejším létům se jim v posledních letech daří i ve výše položených krajích naší republiky, a dokonce i na drsném severu. Neuvěříte, dokud sami nevyzkoušíte.

Na letošní úrodu vodních melounů už je opravdu pozdě, ale je nejvyšší čas začít se připravovat na tu budoucí. Pěstitelé i z výše položených oblastí letos totiž hlásí skvělou úrodu. Hodně jim pomohly vyšší teploty, ale především dostatek dešťových srážek, na které byla letošní sezóna výjimečně štědrá. A když je náhodou rok na přirozenou vláhu chudší, nezbývá než vláhu často doplňovat, protože jak vám každý pěstitel potvrdí, kdo melouny nezalévá, ten nesklízí.

Který druh vybrat

Pro pěstování vodních melounů nejenom na Moravě ale i Čechách doporučujeme vybrat některou z doporučených odrůd například nehybridní starší odrůdu Dunaj, protáhlý Vital F1, tmavě zelený a kulatý Sugar Baby, či pozdní Charleston Gray. Pěstovat se dají i další druhy, ať už velké kulaté či oválné, se zelenou i krásně žíhanou kůrou. Dužnina zralých vodních melounů mívá nejčastěji krásnou, sytě červenou či narůžovělou barvu. Méně známé, ale také velmi chutné jsou melouny žluté, oranžové nebo dokonce i bílé. Klasický vyzrálý meloun poznáme podle většího množství tvrdých černých semen, stále oblíbenější mezi konzumenty jsou ale nově vyšlechtěné bezsemenné (triploidní) odrůdy.

Pěstování není věda

Přirozenou domovinou vodních melounů je sluncem prozářené Středozemí a proto, aby se u nás cítily jako doma, musíme jim připravit optimální podmínky. Na podzim, tedy v těchto dnech připravíme záhony, na kterých plánujeme příští sezónu melouny pěstovat. Půdu na hloubku rýče zryjeme a otočíme. Zapracujeme do ní kvalitní kompost, dobře proleželý kravský hnůj nebo granulovaný hnůj. Záhon necháme takto zrytý odpočívat a dýchat až do jara.

Zhruba koncem dubna, když je půda již dostatečně prohřátá půdu uhrabeme a pokryjeme černou netkanou textilií, do níž v metrovém sponu zasadíme melounové sazenice. Pokud chceme do záhonu vysít rovnou semena, můžeme, ale počkáme až se teplota vzduchu ustálí na alespoň 23 ºC. Semena často zaléváme a vyklíčí zhruba po třech týdnech. Při pěstování ze sazenic se ale úrody dočkáme minimálně o čtyři týdny dříve.

Pro zajištění kvalitní úrody je dobré používat sazenice roubované, které mají mnohem delší vegetační dobu. Jejich podnož je silná a odolná a vitální roub plodí už od května, častokrát až do zámrazu.

Kdo nezalévá, nesklízí

Jak sám název této zeleniny prozrazuje, vodní meloun miluje a potřebuje vláhu. Proto mu zálivku dopřáváme pravidelně a co nejhojněji. Ale pozor, každodenní zalévání vhodné není, dorůstající plody by příliš rychle rostly a mohly by popraskat. Lépe je doplňovat vláhu jednou týdně a to zhruba 10 l, tedy jednu konev na rostlinu. A protože melouny jsou kromě vláhy náročné i na živiny, doporučuje se také občas zálivku obohatit hnojivem na rajčata.

Osvědčilo se pěstování melounů na černé netkané textilii, které má hned několik nesporných výhod: Folie mechanicky zamezí prorůstání plevele, tím, že pokrývá celou plochu záhonu snižuje nežádoucí odpařování vody a co hlavně, její černá barva akumuluje teplo a zahřívá půdu i dozrávající plody.

Do melounu nevidíš…

Také už se nemůžete dočkat, až svůj meloun ochutnáte? Je ale potřeba vystihnout správný okamžik, kdy je plod dozrálý. Jak to ale odhadnout, když slupka vypadá stále stejně? Pěstitelé doporučují test poslechem i pohledem. Meloun v záhonu opatrně nadzvedneme a podíváme se na plošku, která leží na zemi. Když uvidíme pěkné žluté líčko, dá se předpokládat, že meloun už je zralý a můžeme jej sklidit. Takto můžeme zkontrolovat plody i v obchodě. Další, mnohem známější metoda je poklepem – krásně rezonující, jasný až dunivý zvuk je signál, že plod je vyzrálý. Zralost prozradí i stopka, podobně, jako je tomu u dýní, jakmile začne zasychat, je čas na sklizeň.

Na našich polích plody dorůstají většinou do hmotnosti kolem 5 kg, ale pokud se jim budete věnovat, poctivě hnojit a zalévat, není vyloučená ani rekordní úroda až 18 kg.

Osvěžující kvašený meloun

Jestliže jste při nákupu sáhli vedle nebo jste sklidili omylem meloun nedozrálý, můžete z něj připravit některou ze zajímavých dobrot. Z hodně nezralých melounů se světlou dužninou se připravuje kvašená pochoutka chutí připomínající známe okurkové kvašáky. Také postup nakládání je podobný, ale ty melounové chutnají o poznání lépe, jsou totiž jemnější.

Meloun nakrájíme i se slupkou na plátky, které rozčtvrtíme a vložíme do velkého hrnce nebo pětilitrové sklenice. Zalijeme vroucí osolenou vodou, přidáme dvě tři přezrálé okurky, vinný list a jednu hlavu kopru pro lepší chuť a necháme týden kvasit. Při konzumaci vykusujeme jen dužninu, melounová slupka se ani nakládaná nejí.

Pikantní čalamáda

Z nedozrálého melounu můžeme vyrobit i pikantní čalamádu. Vezmeme jeden větší meloun, rozpůlíme ho a vydlabeme dužninu, kterou pokrájíme na menší kostičky. Nasypeme je do zavařovaček a do každé sklenice přidáme po jedné feferonce. Zalijeme horkým okurkovým nálevem a ihned pevně uzavřeme. Melounovou čalamádu sterilizujeme zhruba 25 minut při 80 ºC. Sklenice poté otočíme dnem vzhůru a necháme zcela vychladnout. Teprve poté uložíme na chladné a tmavé místo.

Jemný melounový koktejl

Na koktejl budeme potřebovat vyzrálejší a sladký meloun plný šťávy. Plod zhruba ve třetině překrojíme a tyčovým mixérem rovnou ve slupce rozmixujeme všechnu dužninu na kaši. Z odříznutého vršku vydlabeme dužninu, také ji rozmixujeme a přidáme ke zbylé šťávě.

Koktejl můžeme ochutit lístky meduňky či máty, nebo přidat jiné rozmixované letní ovoce. Chutná s jahodami, borůvkami, ostružinami nebo broskvemi. Koktejl pro dospělé se dá také vylepšit vodkou nebo bílým rumem. Důležité je, aby semínka melounu nebyla ještě tvrdá a černá, pokud ano, musíme je před mixováním všechna odstranit.

Tipy pro vás:

Úrodu melounů nemusíte nutně zpracovat, zkonzumovat či rozdat celou. Možná netušíte, ale pevné plody s nepoškozenou slupkou se dají celkem dobře skladovat a vydrží mnohdy až do nového roku. Takže na Silvestra můžete hosty ohromit bowlí z vlastního melounu.

Pro skladování jsou vhodnější pozdní odrůdy melounů, které sklízíme nedozrálé. Plody by měly mít hmotnost kolem 4 kg. Jejich slupka by měla být na omak naprosto pevná, hutná a bez jakýchkoli známek poškození.

Důležité jsou i optimální podmínky skladování. Místnost by měla být tmavá, ideálně bez přístupu denního i umělého světla, avšak dobře větraná. Cirkulace vzduchu zamezí výskytu plísní. V místnosti by měla být udržovaná stálá teplota v rozmezí 5-8 ºC. Také vlhkost vzduchu je důležitá, v příliš suchém prostředí melouny začnou vysychat, při nadměrné vlhkosti rychle zplesniví.

Nejlépe se melounům daří vyrovnaným v bohatě nastlaném slámovém lůžku nebo zavěšeným v síťce. Důležité ale je, aby se plody vzájemně nedotýkaly a nebyly přitisknuté ani ke stěně nebo bočnímu prknu police a každý měl zabezpečenou cirkulaci vzduchu.

Tagy: