Peterka: Nevěřím, že vláda zapomněla 50 miliard. Šichtařová popsala „čarování“ s rozpočtem

Ekonomové Pavel Peterka a Markéta Šichtařová

ZPRÁVY PLUS - 14.10. v 10:30

Stát by měl příští rok hospodařit s rozpočtovým deficitem 241 miliard. Podle odborníků ale rozpočet úplně nesedí a reálně by se mohl navýšit až na 291 miliard. Neumím si představit, že by někdo někde zapomněl 50 miliard, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Pavel Peterka. Podle ekonomky Markéty Šichtařové (Svobodní) se jedná o naprosto vědomý záměr vlády, která chtěla představit rozpočet v lepším světle, než ve skutečnosti je.

Na možné navýšení schodku o desítky miliard upozornila Národní rozpočtová rada – deficit by se měl vyšplhat až na 290 miliard. „Rada nemá žádnou motivaci snažit se přikrášlit současnou situaci. Zatímco první i druhou největší starostí každého politika je být zvolen či znovu zvolen,“ vysvětluje si neshody v rozpočtu ekonom Peterka. Dodal, že kdyby vláda přiznala, že se jí nepodaří deficit snížit, jak slibovala, musela by se vyrovnat s hněvem řady voličů.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala je jeden z nejlépe placených premiérů v EU. Před ním jsou pouze Orbán a Fico

Jinak si totiž ekonom nedokáže rozdíl o desítky miliard vysvětlit. „Variantu, že by někdo někde zapomněl 50 miliard, si neumím představit. Na rozpočtu nepracuje jen vláda a pár lidí, ale celý aparát,“ doplnil Peterka.

Šichtařová: Je to záměr

Podle ekonomky Šichtařové se jednalo o jasný a vědomý záměr vlády. „Viděli jsme to i na minulých krocích vlády, která elegantně schovala část dluhu do Státního fondu dopravní infrastruktury, čímž ukázala, jak záměrně čaruje s výsledky rozpočtu,“ uvedla. Podle ekonomky jde o zcela jasné „zametání pod koberec“.

Popis vlády, že se jedná o velmi proinvestiční rozpočet, označila za nesmysl. „Je to pouze naplňování zelené ideologie. V podstatě všechno, kde nesedí čísla, je nějakým způsobem spojeno s rádoby zelenou transformací ekonomiky,“ tvrdí Šichtařová. Kdyby se Česká republika nevydala cestou Green Dealu, neměla by podle ní takové problémy s rozpočtem.

Rovněž Peterka označil za jeden z problémů Green Deal. „Vidíme, že se průmyslu nedaří. Největší ekonomika Evropské unie, Německo, dlouhodobě stagnuje, svým způsobem to může souviset s řadou změn, které Green Deal bude přinášet,“ zmínil ekonom a zdůraznil, že řada opatření se může velmi negativně podepsat na výkonu hospodářství.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Země pro staré nemá budoucnost, komentoval důchody Křeček. Podle Pikory nám vlády lhaly

Tagy:
ekonomika politika rozpočet Národní rozpočtová rada ekonom Evropská unie vláda makroekonomie Zelená dohoda pro Evropu Markéta Šichtařová ekonomika, obchod a finance