Podepište, než to smažou. Petice proti olympijské transgender vzpěračce zmizela

Petice, která volala po změně pravidel pro transgender sportovce na olympiádách, v tichosti zmizela ze stránek Change.org. Stalo se tak v předvečer premiérového výstupu transgender vzpěračky Laurel Hubbardové, která soutěží v pondělí odpoledne. Podle autorů byla petice odstraněna na základě hlášení, že jde o formu nenávistného projevu.

Třiačtyřicetiletá sportovkyně už na střední škole slavila úspěchy, když ještě jako chlapec obsadila na mistrovství republiky juniorů první místo. V roce 2013 zahájila proces změny pohlaví a v ženské kategorii dostala povolení startovat v roce 2015. Nyní ji čeká olympijský debut v Tokiu ve vzpěračství. Je rovněž první sportovkyní, která pod pěti kruhy zabojuje o medaile po změně pohlaví.

Zatímco ji mnozí vnímají jako inspiraci pro další transgender sportovce, jiní v její účasti na olympiádě vidí nespravedlnost. Proti její účasti v turnaji vznikla i petice, která požadovala mimo jiné také změnu pravidel ze strany Mezinárodního olympijského výboru.

„Možnost účasti transgender ženy zcela ignoruje její fyzické výhody v rychlosti, výšce, vytrvalosti a síle, které muži oproti ženám mají,“ uváděl text na petičních stránkách Change.org.

Podle britského webu Daily Mail kritici nashromáždili přes 30 tisíc podpisů. Petice volající po revizi pravidel a vyřazení Hubbardové z olympijského klání už ale není k nalezení – zmizela totiž ze stránek.

Autoři obdrželi e-mail s tím, že petice byla označena za formu nenávistného projevu, a není již proto viditelná na webu. Nyní čekají na reakci ze strany provozovatele Change.org, který jako jediný může petici obnovit.

Petice zmizela v předvečer debutu Hubbardové, která bude v pondělí ve 12:50 středoevropského času konkurovat ženským vzpěračkám v kategorii do 87 kilogramů. Favoritkou na zlato ale zůstává čínská sportovkyně Li Wen-wen – u Hubbardové se tipuje, že by mohla mít šanci spíše na stříbro.

Špatný vtip, označila účast Hubbardové belgická vzpěračka

Hubbardová dostala povolení závodit jako žena, když minimálně dvanáct měsíců před první soutěží držela hladinu testosteronu pod hranicí deseti nanomolů na litr. Někteří odborníci ale upozorňují, že tyto regule nezohledňují biologickou výhodu lidí, kteří prošli pubertou jako muži.

Skupina protestující proti přítomnosti Hubbardové v Tokiu upozorňuje, že muži díky svalovým dispozicím a větším orgánům převyšují ženy v síle, vytrvalosti a rychlosti. Hladina testosteronu je podle nich jen jeden dílčí faktor a politiku Mezinárodního olympijského výboru považují za chybnou.

Na druhou stranu zastánci účasti transgenderových sportovců tvrdí, že proces změny pohlaví výhodu ohledně mužského dospívání výrazně snižuje a že i jinak existují velké rozdíly mezi vrozenými fyzickými dispozicemi sportovců.

Proti Hubbardové se v minulosti postavili i někteří sportovci. Belgičanka Anna Vanbellinghenová dokonce označila účast transgender vzpěračky na olympiádě za „špatný vtip“ a řekla, že je tento krok nefér vůči ženám, jejichž pohlavní identita odpovídá pohlaví, se kterým se narodily. Hubbardová, která se údajně za širokou publicitu stydí, se do této bouřlivé debaty nezapojila. Vydala ale krátké děkovné prohlášení.

„Jsem vděčná za laskavost a podporu, kterých se mi dostává od spousty Novozélanďanů,“ uvedla prostřednictvím Novozélandského olympijského výboru (NZOC). Když si před třemi lety na Commonwealthu přetrhla vaz v lokti, hrozil jí konec kariéry. „Ale vaše podpora, vaše povzbuzování a vaše láska mě provedly temnými časy,“ uvedla Hubbardová.

Ve světle četných kritických reakcí NZOC uvedl, že se nebude pouštět do žádné negativní debaty na sociálních sítích. „V žádném případě neschvalujeme kyberšikanu. Všichni si musíme uvědomit, že za všemi těmito technickými otázkami je člověk. Snažíme se chránit nejen naše sportovce před čímkoliv negativním v prostoru sociálních médií,“ uvedla mluvčí NZOC Ashley Abbotová pro Daily Mail.

Tagy:
Tokio Olympijské hry vzpěrač nenávist petice olympiáda transgender olympijské hry Daily Mail Mezinárodní olympijský výbor sport Commonwealth Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Laurel Hubbardová Change.org New Zealand Olympic Committee