Pikora: Situace je kritická, vláda musí škrtat všude. Na reformu penzí je pozdě, míní Janský

Je jednoduché říkat, kde se budou zvyšovat daně, místo aby se mluvilo o tom, kde se bude škrtat. Musí přijít vláda, která bude škrtat úplně všude, kromě armády, ta má výjimku. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to prohlásil ekonom Vladimir Pikora. Člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Petr Janský následně zmínil, že na důchodovou reformu je už pozdě. Vyzval proto alespoň k parametrickým úpravám, které dopadnou na všechny skupiny stejně.

„Jsem přesvědčen, že musí přijít vláda, která bude škrtat úplně všude. Kromě armády, ta má asi jako jediná dnes výjimku. Ono je totiž hrozně jednoduché říkat, kde se budou zvyšovat daně a výdaje místo toho, aby se mluvilo o škrtech. To dnes vůbec nepozoruji. Dostali jsme se do tak kritické situace, že musíme šetřit úplně všude,“ zdůraznil Pikora.

Podle informací CNN Prima NEWS, má vláda v plánu například zvyšovat daně z neřestí, jako hazardu nebo cigaret, rušit některé slevy na poplatníka či naopak zvyšovat rodičovský příspěvek. „Má to dvě roviny – ekonomickou a politickou. Bojím se, že politicky to skončí podobně jako s důchodovou reformou. O té mluví každá vláda, ale žádná se nikam neposunula. Neočekávám, že z politických důvodů našel kabinet Petra Fialy (ODS) odvahu škrtat a najít zdroje příjmů. Určitě se ale kloním k tomu, že není třeba zvyšovat daně,“ pokračoval ekonom.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel si vybral pštrosí taktiku. Jeho argumentace k valorizaci byla útěkem z boje, řekl Kubáček

Dodal, že právě zvyšování daní je podle něj nezdravé: „Myslím, že nakonec bude vláda hledat kompromis, který bude velmi měkký.“ Hostem pořadu byl také Janský, který se vyjádřil k veřejně probírané důchodové reformě, případně k jejím parametrickým úpravám.

„Už nyní víme, že na důchody za dvacet nebo třicet let nebudou peníze. Měli jsme už dávno udělat pořádnou důchodovou reformu, byla zde řada důchodových komisí. Na to je ale nyní už pozdě. Máme však šanci udělat parametrické úpravy: zvýšit pojistné, prodloužit věk odchodu do důchodu, snížit penze. Všechny tyto věci dopadají na tři různé skupiny lidí. Všechny bychom ale měli aplikovat, aby to nedopadlo jen na jednu generaci – nikdo z ní za to nemůže,“ podotkl Janský.

Radí proto, aby se všechny tři generace, na něž budou tyto změny mít vliv, o jejich dopady rovnoměrně podělily. „Když to uděláme dnes, tak je nemusíme dělat tak velké. Opakem je situace, kdy nyní nic neuděláme a za dvacet let budeme muset dělat úpravy daleko větší,“ dodal.

Tagy: