Piráti a STAN zabojují o seniory. Jejich kampaň přišla pozdě, míní politolog Kubáček

Ivan Bartoš v diskuzi

Konference Pirátů a STAN k seniorům

Senioři nepatří mezi obvyklé příznivce Pirátů, přestože se najdou výjimky. O jejich podporu se naopak z velké části může opřít premiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. Zvrátit to má takzvaný Stříbrný program, kterým Piráti na starší populaci míří. Spoluautorkou je jedna z nich – Irena Koutská, ročník 1954. Podle politologa Jana Kubáčka Piráti potřebují seniory nutně oslovit, s programem však podle něj přišli příliš pozdě.

Koalice Pirátů a STAN představila na konci srpna tzv. Stříbrný program, který je zaměřený právě na seniory. Hovoří v něm například o ochraně důchodců před dezinformacemi a hoaxy a slibují v něm také růst průměrného důchodu až k 19 tisícům korun.

Irena Koutská, překladatelka a zároveň seniorka, která se na tvorbě programu podílela, jej vychvaluje. „Jsem opravdu přesvědčená, že se jedná o mimořádný počin a že Stříbrný program má velký potenciál zaujmout široké spektrum seniorů a seniorek,“ řekla pro CNN Prima NEWS.

Ona sama za nejdůležitější bod Stříbrného programu považuje zakotvení v evropských a mezinárodních strukturách. Téma je jí blízké, jezdí překládat například do Evropského parlamentu.

Koutská zdůrazňuje jako důležitý bod programu ochranu důchodců před dezinformacemi. Právě v souvislosti s Piráty se totiž lživá tvrzení často objevují, a cílí zejména na lidi starší 65 let. Příkladem může být tvrzení, že strana chce lidem nad 70 let sebrat řidičský průkaz nebo lidem domů nastěhovat uprchlíky.

Koutská hlásí, že dezinformace skutečně hrají velkou roli nejen u přesvědčování seniorů, ale v rámci celé společnosti. „Seniorům je třeba naslouchat, hovořit s nimi, vysvětlovat. Trpělivě a bez pocitu nadřazenosti. Je dobře, že existují nástroje na vyvracení dezinformací, lží a hoaxů. U Pirátů je to systém odpovídačů, kteří jsou k dispozici na telefonních linkách a také třeba tzv. Košík lží na stránce seniori.pirati.cz,“ představuje Koutská pomocnou ruku, kterou starším lidem strana nabízí.

„Piráti mohou skutečně posunout Česko do 21. století. Jsou mladí, nezkorumpovaní, vzdělaní, pracovití, mají kvalifikovanou práci v zajímavých oborech, do politiky nejdou pro peníze, ale jsou vedeni snahou měnit v této zemi věci k lepšímu,“ míní ambasadorka pirátského projektu Senioři na palubě.

Politolog: Důchodci jsou nejsilnější voličská skupina

Často se hovoří o tom, že o seniory se může opřít zejména hnutí ANO. To na ně ve své kampani také cílí. Koutská je však přesvědčena, že senioři od Babiše pomalu odchází. „Tak ono se spíš ukazuje, že podpora premiéra mezi seniory klesá,“ má za to.

Politolog Jan Kubáček pro CNN Prima NEWS zhodnotil plán Pirátů a STAN více oslovit důchodce jako „nezbytnost“, pokud chtějí pomýšlet na úspěch.

„Důvod je i ten, že důchodců je v republice z pohledu účasti ve volbách nejvíce. Je to nejsilnější voličská skupina, protože je nejdisciplinovanější, dochází k volbám pravidelně a de facto ke všem, obzvláště ke sněmovním a prezidentským,“ řekl politolog s tím, že pro Piráty může být každý senior velmi důležitý.

Přesvědčování důchodců označil rovněž za investici do budoucna, protože senioři mohou být pro politické strany a hnutí dlouhodobě nejloajálnější.

Pozdě, ale přece?

Kubáček však zároveň koalici kárá za to, že tuto kampaň podcenila. Důchodcům se podle něj věnuje PirSTAN pozdě. „Měli s nimi komunikovat mnohem déle, měli si najít tvář, která je jejich vrstevníkem, a zvládne ta témata reprezentovat důvěryhodněji,“ zmínil Kubáček s tím, že na seniory nemusí dobře působit, když hlavní tváří Pirátů pro témata důchodců je člověk kolem 30 let. „Působí to jako kázaní či teoretická přednáška a seniory to může spíše dráždit,“ doplnil pro CNN Prima NEWS.

I pojmenování Stříbrný program má Kubáček za kontroverzní. „To je takový první pohlavek seniorovi. Myslím, že to pojmenování mnohé seniory naštve,“ míní a dodal, že je pro penzisty navíc tžko uchopitelný.

„Vymahatelnost sociální spravednosti, dostupnost zdravotnictví, sociální péče, ochrana práv seniorů, rychlejší spravedlnost. To jsou důležitá témata pro seniory,“ vypočetl Kubáček na úkor boje proti dezinformacím.

Tagy: