Plánoval masakr ve škole, u sebe měl zbraně, jed i seznam obětí. Brit dostal tvrdý trest

Vozidlo britské policie

Doživotí za plánování masakru v Británii

Britský soud poslal na doživotí do vězení muže, který z pomsty plánoval masově vraždit na své bývalé škole. Dvaatřicetiletý muž ze západoanglického hrabství Somerset měl podle policie nachystán arzenál zbraní a výbušniny, stejně jako seznam obětí. Podle soudce byl plán zcela reálný a podrobně promyšlený, napsal v pátek web stanice BBC.

Bývalý student školy ve městě Worle nedaleko Bristolu Reed Wischhusen měl podle soudu doma 1 700 stránek čítající plán, jak pomstít údajné nespravedlnosti, kterých se na něm škola dopustila. V dokumentu nazvaném Odplata byla mimo jiné jména učitelů a dalších lidí včetně policistů, které chtěl sprovodit ze světa.

Střelba na fakultě v Praze zasáhla i rodinu poslance Jana Richtera, více v reportáži:

Policie u něj našla několik zbraní, stovky nábojů, výbušniny, časovače, neprůstřelné vesty a další vybavení.

ČTĚTE TAKÉ: Chceme tu právo šaría a mučení, oznámili žáci školy učitelům v Německu. Policie je bezradná

Wischhusen po svém zadržení prohlásil, že jeho plán byla čistá fantazie a že jej nikdy nechtěl uskutečnit.

„Nemám žádné pochybnosti, že to, co jste sepsal, byly vaše reálné myšlenky a záměry spíše než fantazie, uvedl podle BBC soudce během procesu.

Během soudního procesu zazněla mimo jiné vyjádření, že byl Wischhusen fascinován případy hromadné střelby z americké historie. Aby naplnil svůj plán, doma si vyrobil řadu zbraní od pistolí po poloautomatické pušky a také granáty, jiné výbušniny či jed.

Soud mu udělil doživotní trest; o podmínečné prominutí jeho části bude moci požádat nejdříve po 12 letech.

Tagy: