Hrozí i náledí, nejen silný vítr. Meteorologové rozšířili výstrahu, jak bude příští týden?

Neděle s sebou přinese zataženou oblohu, déšť ale i sníh. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) navíc varuje před silným větrem. V platnosti je výstraha, která se až do odpoledne vztahuje pro části Olomouckého a Moravskoslezského kraje. V neděli večer a v noci na pondělí navíc později varovali také před vznikem náledí. Jak bude v nadcházejícím týdnu?

V neděli bude zataženo, občas se očekává déšť nebo přeháňky. V polohách nad 1 200 metrů, postupně od západu nad 600 metrů, dorazí i srážky sněhové. Později odpoledne a večer by mělo od severozápadu srážek ubývat, stejně jako oblačnosti.

V platnosti je také výstraha před silným větrem. Varování platí až do 9. hodiny pro část Libereckého kraje. Naopak až do odpolední 15. hodiny platí výstraha pro části Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Vítr by v nárazech mohl dosahovat rychlosti nad 65 km/h.

„Hrozí poškození stromů a lesních porostů, možné jsou také menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, mohou se tvořit komplikace v dopravě. Doporučujeme zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty či zabezpečit skleníky,“ uvádí meteorologové.

Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 7 až 12 °C, na Moravě a ve Slezsku mezi 3 až 8 °C. Naopak na horách teploměry naměří hodnoty kolem 4 °C. Vát bude čerstvý jižní a jihozápadní vítr o síle 4 až 9 m/s, místy však s nárazy kolem 15 m/s.

Večer a v noci na pondělí budou srážky od severozápadu ustávat, v severozápadní polovině Čech se bude vyjasňovat a na mokrých površích se při poklesu teplot pod bod mrazu začne tvořit náledí. Zvýšenou pozornost by mu měli věnovat zejména řidiči, ale i chodci.

Výstraha před náledím platí od nedělních 20:00 do pondělních 10:00 pro kraje Karlovarský, Liberecký, Plzeňský, Středočeský, Ústecký a pro Prahu. Částečně se týká také Jihočeského a Královéhradeckého kraje. V ostatních regionech ČR hrozí podle meteorologů náledí jen ojediněle.

Pozor na mlhy i náledí

V noci na pondělí bude oblačno až zataženo, v severozápadní polovině Čech i polojasno. Ojediněle se očekává sněžení, na východě a jihovýchodě v polohách pod 300 metrů déšť. Na Moravě se mohou ojediněle tvořit také mlhy. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 2 až −2 °C.

Pondělí bude jasné až polojasné, zpočátku v jihovýchodní polovině, odpoledne a večer na většině území bude oblačno až zataženo. K večeru se také na Moravě a ve Slezsku čeká místy déšť nebo mrholení, nad 400 metrů i srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 3 až 7 °C.

V úterý bude oblačno až zataženo, přechodně místy polojasno. Opět se místy očekávají přeháňky, a to jak dešťové, tak sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C.

Tagy: