Plynovody Nord Stream 1 a 2 byly poškozeny. Útočila ponorka či potápěči, spekulují Němci

Plynovod Nord Stream 2

Plynovody Nord Stream 1 a 2 jsou poškozeny. Co se mohlo stát?

Plynovody Nord Stream 1 a 2 v Baltském moři byly v pondělí večer poškozeny, což znamená zastavení dodávky plynu. Podle německých úřadů může jít o sabotáž, neboť časový souběh obou závad považují za podezřelý. List Tagesspiegel uvedl, že již začalo vyšetřování na dně moře, kde větve leží.

„Vše nasvědčuje tomu, že to nebyla náhoda,“ řekl zasvěcený zdroj listu Tagesspiegel, který cituje iDnes.cz. Vyšetřovatelé aktuálně pracují s dvěma variantami. Zaprvé mohlo jít o akci ukrajinských agentů, kteří Nord Stream 1 a 2 vyřadili z provozu a ponechali funkční plynovod Jamal vedoucí přes Polsko a Ukrajinu. Zadruhé o operaci Rusů – ti se mohli pokusit sabotáž hodit na svého válečného soka a následně těžit z případného růstu cen.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na dotaz agentury TASS, zde mohou být úniky výsledkem sabotáže, řekl, že „v tuto chvíli nelze vyloučit žádnou možnost“. Uvedl také, že potrubí zaznamenalo poškození nejasného charakteru, což je podle něj velmi znepokojivá zpráva s ohledem na energetickou bezpečnost celé Evropy.

Možnost sabotáže nevyloučila ani dánská premiérka Mette Frederiksenová. Je podle ní těžko představitelné, že šlo o náhodu. Pronesla to při slavnostním zprovoznění plynovodu Baltic Pipe, který se stane důležitou trasou pro přepravu plynu z Norska do Dánska a Polska a který bude schopen dodávat surovinu také odběratelům v okolních zemích.

V nově vybudovaném, ale nefunkčním plynovodním potrubí Nord Stream 2 přes noc prudce klesl tlak. Provozovatel tohoto rusko-německého plynovodu položeného na dně Baltského moře, kterým surovina po jeho loňském dokončení nezačala pro komerční účely nikdy proudit, příčinu poklesu nezná.

„Jsme v kontaktu s příslušnými úřady a provozovatelem energetické infrastruktury a pracujeme na objasnění. V tuto chvíli příčiny problémů neznáme,“ sdělila v pondělí večer mluvčí německého ministerstva hospodářství.

„Poškození, které se odehrálo ve stejný den současně na třech větvích podmořských plynovodů systému Nord Stream, nemá obdoby,“ konstatoval provozovatel Nord Stream AG. „Zatím není možné odhadnout, kdy bude infrastruktura pro přepravu plynu obnovena,“ dodala společnost.

Poškození plynovodu pod mořskou hladinou není podle Tagesspiegelu jednoduché. Podílet by se na něm prý musely buď vycvičené týmy potápěčů, nebo ponorka, odvolává se médium na zdroje z úřadů.

Nord Stream 1 vede rovněž z Ruska do Německa po dně moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie. Rusko však dodávky tímto potrubím nedávno zastavilo, což zdůvodnilo technickými problémy.

Vyšetřování poklesu tlaku již začalo, podle provozovatele ho ale komplikují sankce, nedostatek personálu a blokované peníze.

Varování

Švédská námořní správa vydala varování. „Na plynovodu Nord Stream 1 jsou dva úniky – jeden ve švédské ekonomické zóně a druhý v dánské ekonomické zóně. Jsou velmi blízko sebe,“ řekl její mluvčí. Úniky byly zaznamenány severovýchodně od dánského ostrova Bornholm. Úřad zároveň sdělil, že se snaží zajistit, aby se žádná loď nedostala příliš blízko k místu úniku.

V pondělí dánské úřady požádaly plavidla, aby se vyhýbala okruhu pěti námořních mil (asi devět kilometrů) od místa jihovýchodně od ostrova Bornholm.

Současné úniky plynu podle Reuters znamenají konec veškerých nadějí, že by do Evropy ještě do začátku topné sezony mohl plynovodem Nord Stream 1 opět začít proudit ruský plyn.

Tagy:
moře plyn Rusko Baltské moře Nord Stream Der Tagesspiegel