Po 14 dnech na šest hodin, jak nám to pomůže? Lidé na Maui kritizují Bidena za pozdní příjezd

Lidé na ostrově Maui téměř dva týdny po lesních požárech kritizují prezidenta Bidena za pozdní příjezd.

Dopady požárů na ostrově Maui

Dva týdny po sérii lesních požárů na havajském ostrově Maui se stále pohřešuje asi 850 lidí, potvrzených obětí je 114. Na místo konečně dorazil i americký prezident Joe Biden. Zdržení mu vytýkají nejen některá média a jeho odpůrci, ale i sami ostrované.

Prezident Biden a první dáma Jill se v Lahaině dočkali aplausu, i když poněkud vlažného. Prezident Biden se na místo největší katastrofy v dějinách Havaje dostavil až skoro s dvoutýdenním zpožděním. Už dříve to odůvodnil tím, že nechce překážet při záchranných pracích.

Ve skutečnosti ale trávil dovolenou na pláži v Delaware a jezdil na kole, zatímco domorodí Havajané vzdávali hold obětem z jejich komunity. „Musím říct, že s lidmi, se kterými jsem se bavila v obchodech, na ulici, tak často říkali: ‚Přijede teď, no a co jako. Co nám to teď pomůže. 14 dní poté, co se to všechno stalo, že sem přijede na šest hodin, udělá rozhovor s někým na dvě minuty. Jak nám to pomůže?‘“ citovala ostrovany Lenka White, spolupracovnice CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Zázrak uprostřed zkázy: Majitelé se rozplakali štěstím a řekli, co dům ochránilo před plameny

„Frustrace je pochopitelná. Lidé přišli o své domovy. Přišli o své město,“ uvedl senátor za Havaj Brian Schatz. Na ostrově Maui se po tragickém požáru stále pohřešuje přes 800 lidí. Snahu najít je označují některá americká média za pomalou a chaotickou. O federální pomoc žádá osm tisíc rodin. „Budeme respektovat tato posvátná území, tradice a budeme stavět tak, jak to chtějí zdejší lidé,“ slíbil Biden. Obnova ostrova potrvá roky.

Tagy: