Zázrak uprostřed zkázy: Majitelé se rozplakali štěstím a řekli, co dům ochránilo před plameny

Mezi ohořelými troskami budov ve městě Lahaina na havajském ostrově Maui se po masivních požárech vyjímá takřka nedotčený dům se zářivě bílou fasádou a hnědou střechou. Před rychle se šířícími ničivými plameny stavbu pravděpodobně zachránila nedávná rekonstrukce, kterou se rozhodli majitelé, byť bez úmyslu ochránit dům před požárem, provést. Napsal o tom americký web The Los Angeles Times.

Historický dům na Front Street v Lahaině nebyl jedinou nemovitostí, která rozsáhlý požár přežila. Plameny se vyhnuly i celým subdivizím na ostrově Maui. Zmíněný dům manželů Dory Atwater Millikinové a Tripa Millikina v hodnotě, podle webu Daily Mail, v přepočtu 88 milionů korun se však vyjímá jako jediná nepoškozená stavba ve změti okolních trosek. „Ztratili jsme sousedy a ti ztratili všechno,“ uvedla pro web The Los Angeles Times Millikinová.

Pár, který byl v době požáru na návštěvě rodiny v americkém Massachusetts, se teprve nedávno rozhodl dům zrenovovat. „Jedná se o stoprocentně dřevěný dům, který není nijak ohnivzdorný,“ uvedla Millikinová s tím, že již 100 let stará stavba v polovině 19. století sloužila jako účetní dům pro zaměstnance firmy na zpracovávání cukrových plantáží Pioneer Mill Co.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: OBRAZEM: Z ráje se stalo ohnivé peklo. Souostroví Havaj ničí katastrofální požáry

Původně měl dům podle Millikinové střechu z dřevěných šindelů nebo tenčího vlnitého plechu – tu však později nahradila asfaltová. Ve spolupráci s okresním úřadem a tamní památkovou komisí pár vyměnil asfalt za silný plech. „Odstranili jsme také listí, které se u domu nacházelo,“ popsala Millikinová a dodala, že se obávali rozšíření termitů do dřevěné konstrukce, a nikoliv možného vzplanutí.

Jediné, na co se pár podle svých slov připravil, byl hurikán. Posílili proto konstrukci domu. „Milujeme staré budovy a chtěli jsme jim takto vzdát hold,“ popsala hlavní motivaci k úpravám Millikinová. „V žádném směru jsme nic nezměnili a dům jsme jen zrenovovali,“ dodala s tím, že manželé upravili i terén v okolí domu, kdy kolem něj nainstalovali říční kameny, aby zabránili možným škodám způsobeným sesuvem půdy nebo termity.

Ačkoliv to tak manželé nezamýšleli, jejich úpravy podle expertů dům před plameny ochránily. „Když hořelo, vzduchem létaly  kusy dřeva 15 až 30 centimetrů dlouhé,“ popsala katastrofu Millikinová a dodala, že tyto odlomky následně narážely do střech dalších domů. „Pokud měli lidé asfaltovou střechu, začala hořet. Pokud ne, hořící kusy dřeva spadly na zem, kde podpálily listí kolem domu,“ vysvětluje si majitelka domu Millikinová, proč jejich dům skoro zázračně odolal ohni.

Rozdíl v ohnivzdornosti mezi asfaltovou a plechovou střechou je však podle lesnické poradkyně University of California Cooperative Extension Susie Kocherové většinou zanedbatelný. „Většina z běžných asfaltových střech má stejně jako ty plechové třídu požární odolnosti A,“ uvedla Kocherová.

Úpravy a štěstí vedly k záchraně

Odborníci se shodují, že hlavním faktorem, proč zůstal dům Millikinových nepoškozen, byly úpravy v jeho okolí. „Největší dopad mělo pravděpodobně rozhodnutí zbavit se listí v okolí domu a provedení terénních úprav společně s instalací říčních kamenů,“ řekl pro web Civil Beat Michael Wara, ředitel programu Klimatické a energetické politiky na Stanford Woods institutu, který se zabývá životním prostředím.

Klíčovým faktorem pro to, zda domy shoří, nebo ne, je podle Wary takzvaná zóna vznícení žáru. „U požárů, jako byl ten v Lahaině, je enormní množství hořících uhlíků, které létají vzduchem. Pokud je v okolí domu něco hořlavého jako dřevěná vrátka, keř nebo suchá tráva, často to podpálí celý dům,“ popsal Wara a dodal, že potřeba je i notná dávka štěstí, jelikož budovy se takto podpalují navzájem.

Proto Wara doporučuje instalaci říčních kamenů na místo hořlavin, jako jsou suchá tráva a listí. „Pokud bude dostatek domů na požár připraveno, zmenšují riziko řetězové reakce,“ vysvětlil Wara.

Nejprve nechtěli uvěřit

Jakmile se Millikinovi dozvěděli, že jejich dům jako jediný zůstal nedotčený, odmítali tomu uvěřit. „Vypadalo to jako obrázek upravený ve Photoshopu,“ sdělil webu Civil Beat Millikin a dodal, že se oba manželé následně rozplakali. „Cítil jsem se vinný. Oba se tak doteď cítíme,“ popsal své pocity a uvedl, že je nyní rozhodnut přetavit jejich štěstí v pomoc celé komunitě. „Pojďme společně město znovu vystavět. Náš dům přitom může sloužit jako základna pro nás všechny,“ vyzval na závěr Millikin.

Počet obětí požárů na havajském ostrově Maui se podle guvernéra Havaje Joshe Greena vyšplhal na 110. Informovala o tom agentura AP. Týmy specialistů s pomocí vycvičených psů k úternímu odpoledni (středečnímu ránu SELČ) prohledaly 38 procent spálené oblasti a pátrají po dalších pozůstatcích. Green varoval, že obětí může být celkem až ke dvěma stům. Hasiči dál bojují s plameny. Požár u historického města Lahaina na západním pobřeží se podařilo dostat pod kontrolu z 85 procent. Požár u města Kula ve střední části ostrova je pod kontrolou ze 75 procent, dál tam hoří v těžko přístupných oblastech

Tagy: