Po brutálním útoku skončil Marek v kómatu, pak se stal zázrak. Teď doufá v další

Marek Petružálek

Šance pro Marka

Před osmi lety Marka Petružálka brutálně napadli v ulicích Znojma. Útočník ho bodl do krku a Marek skončil na dva roky v kómatu. Z něj se jako zázrakem probral, dodnes má ale vážné trvalé následky. Pomoci mu může léčba kmenovými buňkami, tu však pojišťovna nehradí.

Marek, táta dvouleté Dianky, byl veselý mladík. Až do osudného dne, kdy na něho a jeho kamaráda na ulici ve Znojmě zaútočili dva cizinci s noži. Turek žijící v Rakousku Marka brutálně bodnul do krku. „Oba muži byli zraněni vážně, zvláště zranění jednoho z nich byla vážná, byla nutná okamžitá péče,“ popsala před lety mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová Truksová.

Útočník se dal na útěk, Marek bojoval o život. Ztratil tři litry krve, přestal se mu okysličovat mozek. Dva roky zůstal v kómatu. Nakonec se Markův stav začal lepšit díky léčbě v hyperbarické komoře a rehabilitacím. Stále ale nevidí a nemluví.

Rodiče se o muže starají 24 hodin denně, ale nestěžují si. „Víte, co by si to přálo maminek a tatínků, aby toto jejich dítě udělalo? Probralo se z vigilního kómatu?“ ptala se Markova matka Jana Petružálková.

A zmínila pokrok, který její syn udělal. „Začal se hýbat, rukama se zvedá nad postel, nemá žádné prášky. Měl 15 druhů prášků. Nemá už ani plínky, měl jídlo zavedené do žaludku, to taky nemá,“ uvedla Petružálková.

Marek už absolvoval 30 rehabilitačních terapií v Česku, na Slovensku a v Maďarsku, teď by chtěl zkusit léčbu pomocí kmenových buněk. Právě ty by měly Markovi výrazně pomoci. Léčba je ale nákladná a nehradí ji zdravotní pojišťovna.

Přispět na péči můžete Markovi i vy. Na stránkách nadačního fondu Český mozek najdete Markův příběh i transparentní účet, kam mu můžete posílat peníze.

Tagy: