Čekají nás teplotní šoky. Po chladnějším víkendu ukáže teploměr až 28 stupňů

Nejvyšší teploty hrozí o víkendu v Praze

Počasí (1.10.2023 6:09)

V neděli se v Česku očekávají teploty okolo 19 až 23 °C. Nový týden ale přinese oteplení a nejvyšší teploty dosáhnou až na 28 °C. V úterý se mohou vyskytnout přeháňky a ojediněle také bouřky.

Po severním okraji tlakové výše nad střední Evropou bude postupovat k východu teplá fronta, která částečně ovlivní počasí i u nás. V neděli bude převážně polojasno, v  severovýchodní polovině území až oblačno. Ráno se místy vytvoří mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne bude od jihozápadu ubývat oblačnosti. Nejvyšší teploty dosáhnou na 19 až 23 °C, na severu a severovýchodě se budou pohybovat kolem 18 °C. Vát bude slabý západní až severozápadní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Evropu v říjnu zasáhne další silná vlna veder. Teploty překročí i 35 stupňů

Noc na pondělí bude jasná až polojasná, na severovýchodě území zpočátku až oblačná. Ojediněle se vytvoří mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší teploty klesnou na 11 až 7 °C, v údolích ojediněle až na 5 °C. Vát bude slabý proměnlivý nebo jihozápadní až jižní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Začátek nového týdne přinese oteplení. V pondělí nejvyšší teploty dosáhnou na 23 až 27 °C, na severu a severovýchodě se budou pohybovat kolem 22 °C. Obloha bude polojasná až jasná, ráno se ojediněle vytvoří mlhy nebo nízká oblačnost. Vát bude slabý jihozápadní až jižní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat skrze radar:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Na úterý předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) polojasnou až jasnou oblohu. Na Moravě a ve Slezsku se ráno a dopoledne budou tvořit mlhy. Od severozápadu bude během dne přibývat oblačnosti. Později odpoledne a večer se místy vyskytnou přeháňky a ojediněle i bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 24 až 28 °C, na severu a severovýchodě se budou pohybovat kolem 23 °C. Vát bude zpočátku slabý, postupně mírný jihozápadní až jižní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který místy v nárazech dosáhne až na 15 m/s a večer se bude měnit na západní až severozápadní.

Ve středu bude obloha oblačná až polojasna, na horách se ojediněle vyskytnou přeháňky. V jihovýchodní polovině území bude zpočátku až zataženo a místy se očekává déšť. Nejvyšší teploty dosáhnou na 15 až 19 °C. Vát bude mírný západní až severozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, který bude večer slábnout.

Tagy: