Po kratomu či HHC končí děti s otravou v nemocnici. Následky jsou fatální, říká lékař

V Česku přibývá dětí a mladistvých, kteří končí v nemocnici s otravou po konzumaci legální omamné látky HHC nebo kratomu.

HHC je legální

V Česku přibývá dětí a mladistvých, kteří končí v nemocnici s otravou po konzumaci legální omamné látky HHC nebo kratomu. Lékaři evidují už desítky případů, a to napříč republikou. Nejčastěji se k dětem látka dostane ve formě cigaret a prášku, objevují se ale i otravy po požití želé bonbonů nebo sušenek.

Produkty s omamnými látkami kratom nebo konopným HHC jsou dostupné každému, a to bez ohledu na věk. „Nejčastěji se jedná o sběratelské předměty z automatů na sídlištích nebo vedle škol. Setkali jsme se i s náhodnou otravou formou bonbonu,“ uvedl redakci Jakub Albrecht, přednosta Psychiatrické kliniky FZS UJEP a Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

„Za poslední tři dny to byly tři případy, prakticky každou službu se setkáme s nějakou intoxikací. Ty následky jsou až fatální,“ pokračoval Petr Koťátko, primář klinické části Kliniky pediatrie a dědičných poruch metabolismu VFN.

ČTĚTE TAKÉ: Nová droga v Česku. Andělský prach má první oběť, policisty dovedl k zatčení „velké ryby“

Mezi takové patří zástava dechu, srdce a v nejhorším případě úplné selhání orgánů. Letos v květnu si třeba čtrnáctiletá dívka koupila sáček želé bonbonů v automatu obchodního centra. „Postupně snědla šest bonbonů. Poté začala zvracet, měla zimnici, byla slabá, trpěla bušením srdce, měla částečnou amnézii,“ líčila mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Eva Stolejda Libigerová.

Na seznamu látky nejsou

„Pokud chceme zabezpečit naši mládež, aby neužívala psychotropní látky, tak musíme nastavit jasná pravidla,“ zdůraznil Albrecht. To se ale nestalo – vláda v polovině července nezařadila kratom ani HHC na seznam zakázaných látek. „Ve chvíli, kdy odborníci řeknou, že toto musí být na seznamu, tak to bude na seznamu. A já budu ten, kdo to okamžitě jako první předloží,“ sdělil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Podle stínového ministra zdravotnictví Kamala Farhana (ANO) mělo být HHC už z jara na seznamu zakázaných látek. To, že není, je prý jen ukázkou neshod ve vládní pětikoalici. „Ministr Válek řekl, že jsou to škodlivé látky. Vláda jako celek s ním ale nesouhlasila. Ministerstvo nepřipravilo žádný legislativní rámec,“ mínil. K užívání HHC se přiznala i primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS), známá fotografií s bílým práškem.

Tagy: