Promoření v nákupních centrech? Po hospodách plní lidé obchody

Fronty v nákupních centrech

Plná parkoviště, proudy lidí na chodbách obchodních center a dlouhé fronty před obchody. Taková je víkendová podoba rozvolněného Česka v první víkendový den. Země totiž od čtvrtka výrazně zmírnila opatření.

Lidé po celé zemi si na sobotu naplánovali dohnat nákupy oblečení, bot, vánočních dekorací a dalšího zboží, které bylo až do čtvrtka zamknuté za dveřmi obchodů, na něž se v období lockdownu nevztahovala výjimka. Odborníci i poslanci přitom důrazně varovali před nárůstem počtu nakažených a vyzývali občany k zodpovědnosti. Ti však namísto toho strávili čtvrtek a pátek v restauracích a o víkendu se nejspíš budou promořovat v nákupních centrech.

Provoz většiny maloobchodních provozů vláda zakázala od 22. října. Prodejny se lidem znovu otevřely od čtvrtka, je však nutné dodržet opatření jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních provozní plochy. Lidé by navíc měli dodržovat minimálně dvoumetrové rozestupy, nesundávat roušku a neustále si dezinfikovat ruce. Ještě přísnější opatření se týkají restauračních zařízení, která smí naplnit svou kapacitu jen do 50 procent.

Tagy: