Vzácný nález po řádění tajfunu na Aljašce. Manželé na pláži objevili obří mamutí kost

Manželé našli na pláži mamutí kosti.

Nález mamutích kostí

Od poloviny září sužoval americkou Aljašku tajfun Merbok. Ovšem po silném větru, bouřích a záplavách vydala země své poklady. Na jedné z pláží nalezl manželský pár gigantickou mamutí stehenní kost. Informoval o tom web Smithsonianmag.

Joseph a Andrea Nassukovi žijí v Elimu, pobřežním aljašském městě. Poté, co Aljašku sužoval tajfun Merbok, se často procházeli po plážích, aby se podívali, zda záplavy a silný vítr nespláchly nebo naopak neodkryly něco na pobřeží. A na jedné ze svých procházek narazili na obří stehenní kost, která patřila pravěkému mamutovi.

„Šli jsme asi 75 metrů od sebe, když mi manželka řekla, že našla kost,“ řekl podle webu Smithsonianmag Joseph Nassuk s tím, že se jí zeptal, zda je ta kost celá. A ona byla. Kost podepřená na jednom konci sahala Andree až k pasu. Manželé „úlovek“ vydolovali z bláta a odnesli domů.

Kost je asi 116 centimetrů dlouhá a váží skoro 30 kilogramů, v nejširším místě má skoro 90 centimetrů v obvodu. Nicméně pro dvojici to není jejich první zkamenělina, kterou našli. Za sebou už mají nálezy prstů, obratů i částí lebek.

Mamutí kosti nejsou neobvyklé

Jejich největším a pravděpodobně také nejcennějším nálezem je pak modrý mamutí kel. Ten by mohl mít hodnotu v přepočtu až 2 miliony korun. Modrá barva této fosilie je způsobena minerálem, který se může časem v mamutích slonovinových klech vytvořit. Takto barevné zkameněliny jsou pro sběratele mimořádně vzácné. Pár plánuje kel i některé další nálezy prodat. Mají totiž čtyři děti a psa a doufají, že by si z utržených peněz mohli postavit nový domek.

Fosilie mamutů jsou na Aljašce poměrně běžné. Předchůdci slonů se do Severní Ameriky dostali asi před 100 tisíci lety během poslední doby ledové. Vědci se pak domnívají, že se na kontinentu mohli vyskytovat až do doby před 10 500 až 7 600 lety, kdy vymřeli z důvodu oteplování klimatu.

Tagy: