Vzácný objev zachovalé fosilie mláděte dinosaura: Nic takového jsem neviděla, žasla vědkyně

Nevídaná fosilie dinosauřího mláděte dokonale stočeného ve vejci vrhá další světlo na souvislosti mezi dinosaury a ptáky.

Fosilie dinosauřího mláděte

Nevídaná fosilie dinosauřího mláděte dokonale stočeného ve vejci vrhá více světla na spojitost mezi dinosaury a ptáky. Sedmdesát milionů let stará fosilie uchovává zárodečnou kostru oviraptoridního dinosaura, kterému se přezdívá Baby Yingliang, podle názvu čínského muzea, kde se nachází od roku 2000. Dlouhou dobu se však na fosilii prášilo ve skladu.

Kosti mláďat dinosaurů jsou malé a křehké a jako fosilie se zachovají jen zřídka, takže se jedná o velmi šťastný nález, uvedla Darla Zelenitsky, docentka na katedře geověd na univerzitě v kanadském Calgary. „Je to úžasný exemplář. Pracuji s dinosauřími vejci už 25 let a nic podobného jsem ještě neviděla,“ řekla spoluautorka výzkumu, který byl v úterý zveřejněn v časopise iScience.

„Až dosud se vědělo jen málo o tom, co se dělo uvnitř dinosauřího vejce před vylíhnutím, protože existuje jen velmi málo embryonálních koster, zejména těch, které jsou kompletní a zachované v životní poloze,“ uvedla Zelenitsky.

Vejce je dlouhé asi 17 centimetrů a délka stočeného dinosaura od hlavy k ocasu byla odhadnuta na 27 centimetrů. Vědci se domnívají, že kdyby se zvíře dožilo dospělosti, bylo by dlouhé asi dva až tři metry.

Ptáci versus dinosauři

Vědci z Číny, Velké Británie a Kanady zkoumali polohu Baby Yingliang a dalších dříve nalezených embryí oviraptoridů. Došli k závěru, že se dinosauři před vylíhnutím pohybovali a měnili polohy podobně jako mláďata ptáků.

U moderních ptáků jsou takové pohyby spojeny s chováním zvaným přikrčení, které je řízeno centrální nervovou soustavou a je rozhodující pro úspěšné vylíhnutí. „Většina známých embryí neptačích dinosaurů je neúplná, s rozpadlou kostrou (kostmi oddělenými v kloubech, pozn. red.),“ uvedla ve svém prohlášení Waisum Maová, hlavní autorka studie a výzkumnice z Birminghamské univerzity ve Velké Británii.

„Překvapilo nás, že se toto embryo krásně zachovalo uvnitř dinosauřího vejce, ležícího v ptačí pozici. Tato pozice nebyla u neptačích dinosaurů dosud rozpoznána,“ vysvětlila Maová.

Zapomenuté vejce

Všichni ptáci se přímo vyvinuli ze skupiny dvounohých dinosaurů známých jako teropodi, mezi jejíž příslušníky patří mohutný Tyrannosaurus rex a menší velociraptoři. Chování před vylíhnutím není to jediné, co moderní ptáci zdědili po svých dinosauřích předcích. „Je známo, že stejný druh dinosaurů také seděl na svých vejcích, aby je inkuboval podobným způsobem jako ptáci,“ řekla Zelenitsky.

Fosilie byla nalezena v čínské provincii Ťiang-si a v roce 2000 ji získal Liang Liou, ředitel čínské kamenické společnosti Yingliang Group. Skončila ve skladu a byla z velké části zapomenuta až do doby, kdy asi o 10 let později zaměstnanci muzea třídili krabice a fosilii objevili při stavbě kamenného přírodovědného muzea Yingliang.

Tagy: