Počasí komplikuje dopravu. Kvůli silnému větru hasiči evidují až čtyřikrát více zásahů

Hasiči na Vysočině měli za posledních 24 hodin přes sto zásahů, v téměř 80 případech se týkaly následků větru. Pardubičtí hasiči hlásí dokonce 120 událostí souvisejících se silným větrem během noci. A v terénu jsou stále. Počasí zkomplikovalo dopravu po celé České republice už od čtvrtka, kdy napadl sníh, a tak zvýšený počet výjezdů v posledních dnech hlásí většina složek hasičských záchranných sborů.

Od páteční sedmé hodiny ranní do soboty zasahovali hasiči na Vysočině u více než stovky událostí, v téměř 80 případech se týkaly následků větru. Průměr událostí za 24 hodin se přitom dlouhodobě pohybuje okolo 25 zásahů.

„V téměř osmdesáti případech hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Nejčastěji hasiči zasahovali na Havlíčkobrodsku a Jihlavsku. U Krasonic na Jihlavsku narazil v sobotu před půl pátou ráno osobní vůz do padlého stromu,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová s tím, že událost se obešla bez zranění.

V Pardubickém kraji záchranný sbor zasahoval od páteční dvacáté hodiny do sobotní osmé dokonce u 120 událostí souvisejících se silným větrem, který měl nárazy 50 až 90 km/h. Podle jejich mluvčí Venduly Horákové hasiči zasahovali ve většině případů u popadaných stromů na silnicích, ale zachraňovali například i osoby uvízlé ve výtahu kvůli výpadku elektrického proudu. Pomáhali i u několika událostí, kdy řidiči narazili do spadlého stromu. Hasiči jsou podle Horákové stále ještě v terénu.

Lanovka na Ještěd se v sobotu pravděpodobně nerozjede

Hasiči v Libereckém kraji měli kvůli silnému větru v noci dvacet jedna zásahů, převážně na Frýdlantsku. Ve většině případů se jednalo o popadané stromy blokující komunikace a železniční tratě, popřípadě spadané větve na dráty elektrického vedení, uvedli hasiči na Twitteru. Kvůli silnému větru také nejezdí od rána kabinová lanovka na Ještěd v Liberci.

„Podle předpovědi to vypadá, že asi v sobotu jezdit nebudeme,“ sdělil přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Rychlost větru na horní stanici podle něj dosahuje 108 kilometrů v hodině a přípustných pro provoz lanovky je maximálně 58.

V okolí Frýdlantu, Liberce a Jablonce nad Nisou hrozí podle Českého hydrometeorologického ústavu vysoké nebezpečí velmi silného větru, který může v nižších polohách dosáhnout v nárazech rychlosti 90 kilometrů v hodině a ve vyšších polohách až 125 kilometrů v hodině. Výstraha platí až do pondělí. Větrno má být i v ostatních částech země s výjimkou západních Čech.

Výbuch v domě zavinil pád stromu

Hasiči v Olomouckém kraji zatím evidují dvacet sedm nočních výjezdů. Všechny události se naštěstí obešly bez zranění a větších škod. Jihomoravští hasiči hlásí za pátek 103 událostí, kdy se ve většině také jednalo o spadlé stromy. A v sobotu evidují už dvacet jedna zásahů. „Očekáváme, že dopoledne výjezdů opět přibude, jak budou lidé na silnicích nacházet a hlásit další spadlé stromy nebo větve,“ předpokládá mluvčí tamních hasičů David Jirouš. Varování meteorologů před silným větrem platí na celé jižní Moravě až do pondělního rána.

Komplikovanější byl výjezd k výbuchu v rodinném domě v Suchově na Hodonínsku, který nastal v pátek večer. Pravděpodobnou příčinou výbuchu byl podle Jirouše pád stromu v důsledku silného větru a následný výpadek proudu. Při výbuchu se vážně zranil starší muž, záchranáři ho letecky dopravili do Fakultní nemocnice Brno.

„Pád stromu přerušil elektrické vedení, což způsobilo zastavení oběhového čerpadla u tepelného výměníku v krbové vložce. Voda ve výměníku se přehřála a došlo k fyzikálnímu výbuchu,“ popsal jednu z pracovních verzí Jirouš. Hasiči dům na doporučení statika zajistili pomocí výdřevy.

Zvýšený počet dopravních nehod je už od čtvrtka

Počasí v Česku komplikuje dopravu už od čtvrtečního rána, kdy napadl sníh. Hasiči Středočeského kraje tak hlásili už ve čtvrtek zvýšený počet dopravních nehod. „Bouralo se napříč celým krajem, někde to odnesly jen ‚plechy‘, došlo však také k tragické dopravní nehodě. Od půlnoci do poledne přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje oznámení o dvaadvaceti dopravních nehodách. Sníh tak komplikoval dopravu na většině středočeských silnic,“ popsala tisková mluvčí Tereza Fliegerová.

Tragická nehoda se stala nedaleko Kostelce nad Černými lesy v okrese Praha-východ, kde se těsně před osmou hodinou střetly dva osobní automobily. Zdravotnická záchranná služba ošetřila a odvezla dvě zraněné osoby z jednoho vozidla. Ve druhém voze zůstaly zaklíněny dvě osoby, které se přes veškerou snahu všech zasahujících nepodařilo zachránit.

Ve čtvrtek na Olomoucku havarovaly i dva linkové autobusy a zranili se tři cestující. Autobus však havaroval i v pátek na Jihlavsku. Cestovali v něm školáci z uzavřené školy z obce Puklice. Autobus se zřejmě vyhýbal protijedoucímu autu a převrátil se na bok. Cestujících bylo v autobuse dvacet osm, z toho dvacet pět dětí. Záchranáři podle mluvčího Krajské zdravotní záchranné služby Petra Janáčka ošetřili dvacet devět lidí. Tři se zranili těžce a byli převezeni do nemocnice v Brně.

Tagy: