Novinka na trhu s nemovitostmi: On-line tržiště s podílovým vlastnictvím

V Česku je zhruba milion domů a bytů v podílovém vlastnictví. Číslo ještě o poznání vzroste, pokud k domům, bytům a jiným stavbám přičteme podílově vlastněné pozemky – a to až ke čtyřem milionům nemovitostí. Většina Čechů ovšem s takto nabytým majetkem neumí zacházet, včetně profesionálních realitních makléřů. Situaci na trhu zásadně mění nové on-line tržiště zaměřené právě na podílové vlastnictví. Co to vlastně je a proč se vyplatí ho pochopit, případně jak vám může dopomoci k vlastnímu bydlení? O tématu jsme mluvili s expertem Janem Kučerou.

Podílové vlastnictví v Česku zatím není příliš trendy. Přitom skýtá spoustu výhod a možností. Jen je třeba mu porozumět. To vyplývá z rozhovoru s Janem Kučerou, generálním ředitelem platformy Portál podílů. Ta nabízí nejen cestu k prodeji či koupi právě podílově vlastněných nemovitostí, ale také praktické a přehledné informace, které otevřou dveře do světa podílového vlastnictví všem, kdo o něj projeví zájem.

Jan Kučera, výkonný ředitel Portálu podílů

Od roku 2015 pracoval ve společnosti Monitordražeb.cz na pozici obchodníka. Následně jako obchodní ředitel ve společnosti Adol Monitor s. r. o. Za posledních 7 let v oboru proškolil několik tisíc realitních makléřů a investorů. Specializoval se na vytváření dlouhodobých obchodních vztahů s realitními kancelářemi, makléři a investory.

V dubnu 2022 založil se společníkem JKMP Trade s. r. o. a vytvořili platformu www.portalpodilu.cz, která funguje jako tržiště nemovitostí v podílovém spoluvlastnictví.

„Lidi říkají, že nejsou nemovitosti k bydlení, není co koupit, není co prodat. Přitom tady je spousta nemovitostí, se kterými by se dalo pracovat a byly by přínosem pro trh jako takový. Jen kdyby lidé věděli, jakým způsobem je efektivně scelit, a znali cenu,“ říká Jan Kučera.

Když má nemovitost více majitelů

Tak by se dala stručně shrnout charakteristika podílového vlastnictví. V majetku tímto způsobem člověk může mít jakoukoli nemovitost: Byt, dům, garáž i pozemek jakékoli podoby. Tedy pole, louku, les atd. Zásadní je fakt, že nemovitost vlastní dvě a více fyzických nebo i právnických osob.

Podílové vlastnictví se pak dále dělí na:

  • Reálné vlastnictví

Typickým příkladem jsou bytové domy. „V budově vlastníte podíl, ale je to jen ta konkrétní bytová jednotka,“ vysvětluje Jan Kučera. Práva a povinnosti majitele se týkají výhradně dané části, kterou vlastní.

  • Ideální vlastnictví

Jedná se o v Česku podstatně rozšířenější formu spoluvlastnictví. Nikde není psáno, čí je která konkrétní část majetku. „Na každém centimetru čtverečním té nemovitosti, ať je to byt, dům nebo chata, vlastníte ten daný podíl. Jste podílníkem na celé nemovitosti,“ objasňuje výkonný ředitel Portálu podílů.

Realita je taková, že pokud chce vlastník svůj podíl prodat, nemusí o tom informovat nikoho ze spoluvlastníků. Ale pokud plánuje rekonstrukci nebo vybírá nájem, tak spoluvlastníci o těchto informacích musejí mít přehled a na rekonstrukci by se měli se podílet případě tržit část nájmu v poměru podílu který vlastní.

Nová platforma otevírá možnosti obchodu s podíly

Portál podílů je místo, kde se setkává nabídka s poptávkou. Kdo vlastní podíl v nemovitosti, může ho zde nabídnout. Kdo naopak nějaký hledá, ten tady najde. Inzerují tu spoluvlastníci ze všech koutů Česka.

„Taková platforma je první v České republice. Je schopna během pár kroků odhadnout váš podíl a vy ho můžete vyexportovat na server, kde už to žije a kam chodí lidi, kteří se zabývají buďto nějakým scelováním nebo o tom mají nějaké povědomí,“ představuje hlavní přednosti platformy Jan Kučera a rovnou představuje další užitečnou službu, kterou Portál podílů bude v blízké budoucnosti nabízet: Pomoc s určením ceny nemovitosti. „Když člověk, který bude chtít podíl prodat, klikne na kolonku cena, ta mu umožní se podle zadaných parametrů podívat na odhad.“

Školení pro realitní makléře

Podílové vlastnictví je pole neorané i v případě mnohých realitních makléřů. Ti tak často zakázky na prodej takového majetku raději odmítají. To by se ale podle Jana Kučery brzy mělo změnit.

„Připravujeme návod jak uchopit nemovitost v podílovém spoluvlastnictví. Když za realitním makléřem přijde člověk z ulice a řekne, že zdědil podíl a chce ho prodat, tak by makléř měl přesně vědět a umět říct: ,Má to zhruba tuto cenu, dáme to sem a zkusíme nějakou aukci například. Pojďme se domluvit, co s tím vaší podílem budeme dělat.‘ A to dneska tak vlastně nefunguje.“

Spolupráce s Českou poštou

Služba určená všem, kdo budou na Portálu podílů inzerovat. Pokud o to budou stát, vyřídí za ně oznamovací povinnost ostatním spoluvlastníkům. „Pošleme spoluvlastníkům dopis jménem vlastníka nemovitosti, že je k prodeji. Je to služba pro klienty, aby dokázali oslovit co největší záběr těch lidí, kterým by eventuálně ten podíl mohli prodat,“ vysvětluje službu CEO Portálu podílů Jan Kučera.

Dosažitelnější hypotéky a úvěry i pro podílníky

Protože podílově vlastněné nemovitosti jsou oproti těm ostatním obvykle v nevýhodě, například hypotéku od banky na ně dostanete jen těžko, i tady tvůrci nové platformy museli myslet dopředu. „Hledáme způsoby jak lidem třeba v případě scelení nemovitosti dopomoci k potřebným financím. A to jak formou překlenovacího úvěru, tak hypotéky,“ prozrazuje Jan Kučera další z plánů na službu, které mohl Portál podílů nabízet. „Testujeme pilotní projekt, snad ho brzy představíme klientům.“

Edukační blog o podílech na nemovitostech a realitách

Edukační blog o podílech na nemovitostech a realitách, jehož součástí je i poradna

Tématy jsou například:

Video: Co je Portál Podílů?

Video: Výhody a nevýhody investic do spoluvlastnických podílů

Do čeho investovat? Zkuste nemovitosti aneb 4 tipy, jak investovat do nemovitostí

Informace o podílovém vlastnictví od A do Z na jednom místě

Další výhodou nového on-line tržiště v oblasti podílnictví, je ucelený program na získání potřebných informací. Skrývá se pod jednoduchou adresou: Podily.cz. A podle Jana Kučery na něm zájemci najdou rady zkušených odborníků: „Děláme videa se zajímavými lidmi z právního odvětví. S partnery, se kterým tvoříme stránky a kteří mají co říct k dané problematice. Postupně budeme pouštět jednotlivé body o tom, co dělat v konkrétních situacích.“

Podílové vlastnictví jako cesta k vlastnímu majetku

Rostoucí inflace, vysoké úroky a pro spousty lidí těžko dosažitelné hypotéky. To jsou tři základní důvody, proč řady lidí musí na vlastní bydlení v současnosti zapomenout. Podílové vlastnictví by ale mohlo řadě z nich nabytí majetku usnadnit. To první, co pro to kromě zajištění úspor, které jsou nezbytné, musí udělat, je zjistit a pochopit, jak podílové vlastnictví funguje. „Určitě je to cesta,“ říká Jan Kučera a dodává: „Jen to člověk musí pochopit a nebát se udělat o ten krok navíc, tedy vzdělat se v tom oboru. Vypadá to složitější, než to je. Pro lidi to ale ve finále může být šance, o které nevědí.“

Zaujalo vás podílové vlastnictví jako možnost nabytí majetku nebo naopak šance na získání peněz?

Tagy: