Zpřísníme podporu pro uprchlíky, oznámil Jurečka. Problémem je zneužívání příspěvků

Začátkem letních prázdnin se zpřísní podpora pro uprchlíky, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Změna by měla přinést jejich lepší evidenci a větší motivaci pro to, aby si našli práci. Nově tak bude příspěvek podmíněn zápisem do evidence bytů. Uprchlíci, kteří tak neučiní, budou mít nárok pouze na humanitární dávku podle životního minima. Zpřísnění podporuje i opozice, která navíc zdůrazňuje důležitost kontrol, aby pomoc nebyla zneužívána.

Jako problém vidí současnou situaci i poslanec a člen sněmovního sociálního výboru Aleš Juchelka (ANO). „Docházelo k únikům finančních prostředků. Ti lidé tady nebydlí, ale dávky měsíčně pobírají. Přijedou tady jen na kontrolu a pak se vrátí zpět na Ukrajinu. A automaticky se jim to vyplácí,“ popsal Juchelka problém v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS.

Důvodem pro zpřísnění je zejména špatné nahlášení pobytu. „Je rodinný dům, který má dvě bytové jednotky, ale v katastru nemovitostí je uveden jako jedna bytová jednotka, což znamená, že sdílí společnou domácnost a příspěvek by tak měl být ve výši devět tisíc. Klienti ale v internetovém formuláři uvedou, že společnou domácnost nesdílí, čímž se příspěvek navýší. Doposud to ale nikdo nekontroloval a tak jim bylo vypláceno 15 tisíc,“ vysvětlil problém jeden ze zaměstnanců Úřadu práce.

ČTĚTE TAKÉ: Brouci v jídle a žádné topení. Ukrajinští uprchlíci popsali hrozivé podmínky v Rusku

Potíže s neplněním zákonných povinností u některých uprchlíků zmínil i pověřený ředitel Úřadu práce Karel Trpkoš. „Zejména se to týká hlášení pobytu, kdy uprchlík čerpá ubytování u poskytovatele solidární domácnosti, ale svou adresu si například nechal nahlášenou na předchozím ubytování,“ uvedl s tím, že se jedná o 15 až 20 procent žádostí, přičemž ve 20 případech je podáno trestní oznámení.

Od prvního července tak stát bude poskytovat finanční podporu pouze těm, kteří byt zapíší do evidence bytů na webové stránce ministerstva. Existovat ale budou i výjimky. „Jsou to děti do 18 let, studenti, pečující, těhotné ženy, osoby starší 60 let a osoby se zdravotním postižením,“ popsal Jurečka skupiny lidí, u kterých bude postup odlišný.

Tagy:
Marian Jurečka Ukrajina bydlení ubytování uprchlík Aleš Juchelka Úřad práce České republiky