Odebíráte proud načerno, musíte zaplatit. Pan Richard popsal, jak ho chtěli napálit podvodníci

Podvodníci a jejich taktiky, jak z lidí vylákat peníze, jsou čím dál nápaditější. Vymyslí v podstatě cokoliv, jen aby jim oběť uvěřila. Jednoho z diváků CNN Prima NEWS se snažili přesvědčit, že načerno odebírá elektřinu. Údajnou škodu chtěli samozřejmě uhradit.

Richard Krbek prý obdržel telefonát, při němž se dozvěděl o proběhlé kontrole skříně na elektřinu. „Zjistili, že odebírám načerno proud. Chtěli po mně peníze,“ vyprávěl poškozený. „Přišlo mi samozřejmě divné, že volají v sedm večer a ze skrytého čísla. Takže jsem pochopil, že to je nějaký podvod,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Počet nelegálních migrantů na jihu Moravy opět rychle stoupá. Hrozí další vlna?

Podle volajícího měl pan Krbek poškodit elektroměr. Hned druhý den si u svého dodavatele elektřiny ověřil, jestli někdo z jejich zaměstnanců v domě prováděl kontrolu. Jeho podezření se potvrdilo.

„Naše distribuční společnost ručí za dodávku elektřiny k takzvané patě domu. To je taková plechová skříň, která bývá na fasádě nebo na takovém pilíři u daného domu. Co se děje v domě, je pak záležitostí jeho majitele, popřípadě sdružení vlastníků,“ uvedl mluvčí PRE Petr Holubec.

Pokud se jedná o poškození v přípojkové skříni, řeší ho na místě technici. V případě, že nenajdou nikoho, kdo by byl za poškození odpovědný, volají policii.

„Policie potom vyzývá příslušného potenciálního pachatele k tomu, aby se dostavil k nim na oddělení a podal vysvětlení. Takový případ jsme v těchto dnech v podstatě nezaznamenali a nebyl,“ sdělil Holubec.

„Byl to hlas mladé ženy. Pořád dokola opakovala, že beru proud načerno,“ doplnil pan Krbek.

Legendy podvodníků jsou různé, ovšem se stejným cílem. Vylákat z lidí co nejvíc peněz. Je proto tak důležité zachovat pozornost a ostražitost.

Podle preventisty policejního prezidia Ondřeje Pence je hlavní nenechat se natlačit do žádného jednání, které vyžaduje unáhlené kroky, zastavit se a zamyslet. „Když nevím, zavolám příbuzným, zeptám se. Když nemám příbuzné, zavolám na linku 158, policisté poradí,“ řekl Penc.

Kyberkriminalita, do níž patří i podvodné telefonáty, narůstá. Přesné počty se ale dají určit těžko, mnoho lidí totiž případy kvůli nízké škodě vůbec nenahlásí.

„Na druhou stranu, když se o těch případech nedozvíme my, nemůžeme adekvátně reagovat,“ prohlásil Penc.

Tagy: