Vějíř a česko-japonský lidový kroj. V čem nastoupí sportovci na olympiádě v Tokiu?

Tisíce kytek a gymnastických figur ozdobí oblečení českých olympioniků na zahájení her v Tokiu. Právě ty totiž tvoří vzor modrotisku, který je jedním ze základních prvků kolekce. Základními barvami se staly modrá a bílá a jak sama autorka kolekce přiznala, inspirovala se také lidovými kroji. Součástí kolekce jsou pak doplňky, které byly při minulých olympijských hrách populární u veřejnosti. Tentokrát jsou to vějíř a taška.

Kolekci pro české sportovce připravila ilustrátorka a módní návrhářka Zuzana Osako ve spolupráci se společností ALPINE PRO. Osako rozumí japonské kultuře, několik let totiž prožila s manželem v Japonsku. „Je to obrovská čest. Když jsem dostala tu nabídku, probrečela jsem půl dne,“ svěřila se autorka.

Inspirovala se nástupcovou kolekcí z Tokia 1964, která rovněž obsahovala kombinaci modré horní části oblečení a bílé části spodní. „Kolekcí jsem chtěla reflektovat krásu siluety našich krojů,“ popsala.

Materiály obsahují elastickou složku, jsou proto pružné a velmi lehké. Každému sportovci je komplet ušitý na míru. „Proporce sportovců z různých disciplín často představují pro střih extrém v určitých partiích. Právě proto, že oni zrovna nemají moc konfekční figury,“ vysvětlila Osako, která se snažila vyhovět sportovcům všech proporcí. Na přípravě kolekce se tak podílely například gymnastka Aneta Holasová nebo kladivářka Kateřina Šafránková.

Modrotisk, který byl v roce 2018 zařazen na seznam nehmotného světového dědictví UNESCO, vybrala jako technologii spojující obě kultury. Jeho vzor se pak skládá z tisíce kytek a gymnastických figur, které ozdobí nástupnickou kolekci olympioniků. „Je rozšířený v obou zemích, do Česka přišel údajně z Japonska,“ poznamenala. Podobně jako u krojů jsou výrazně odlišeny modely pro muže a pro ženy.

Šaty a kalhoty jsou bílé, což vycházelo z oblečení československého týmu na minulých OH v Tokiu v roce 1964, kde se proslavila gymnastka Věra Čáslavská.

Z modré látky s jemnými vzory, kterou obarvili v dílně rodiny Danzingerů v Olešnici, budou pánské vesty a dámské jupky. „Hodně jsme dali na sportovce, kteří před covidem měli největší hrůzu z toho vedra. Vyvinul se obrovský tlak, že nechtějí sako. To se ještě nikdy nestalo. Vždycky bylo sako. Vždycky ho měli muži a většinou i ženy,“ řekl při představení kolekce předseda ČOV Jiří Kejval. Sám byl proti zrušení saka pro tuto formální příležitost, ale nakonec ustoupil a je spokojený.

Návrhářka dbala na pohodlí. Dolní část u dívek vypadá opticky jako sukně, ale ve skutečnosti jsou to šaty na ramínka, které se přetahují přes hlavu. Přes hlavu se obléká také pánská košile. Pro zjednodušení zapínání jsou na jupce zipy.

Velký důraz kladla Osako na boty, které sportovci budou mít hned napoprvé na sobě několik hodin. „Jsou ušity z jemné celoperforované kůže, chodidlo je dobře podepřené, celá bota je měkká a během dvaceti minut svůj tvar přizpůsobí chodidlu,“ popisovala.

V japonském horku se pak může hodit i vějíř. „Je typický pro Japonsko a i na Moravě se ujal jako praktický doplněk,“ řekla Osako. Praktické jsou také taštičky upletené z lýka, které se nosí přes tělo. Tam si budou moci sportovci odložit akreditaci, mobilní telefon a další nezbytnosti. V minulosti byly některé části kolekce velmi populární, hojně se prodávaly londýnské holínky nebo čepice Raškovka při ZOH 2018 v Pchjongčchangu.

Tagy:
Japonsko Tokio Olympijské hry oblečení Český olympijský výbor módní návrhářka kostýmy sportovci Ósaka Letní olympijské hry v Tokiu 2021 kroj Zuzana Osako Věra Čáslavská Letní olympijské hry 2021 sako Zimní olympijské hry 2018 ALPINE PRO, a.s.