Naděje pro nemocné cukrovkou: Po transplantaci slinivky si pacienti nemusejí píchat inzulín

Pokrok v transplantaci slinivky.

Pokrok v transplantaci slinivky

Transplantace slinivky je často pro pacienty s těžkou cukrovkou prvního typu poslední nadějí. V pražském zdravotnickém zařízení IKEM ji podstupují především nemocní se závažným poškozením ledvin a ti, kteří mohou upadat do bezvědomí.

Linda patří k pacientům, kteří transplantaci slinivky a ledviny podstoupili, ona sama v roce 2016. „Nepoznávala jsem, kdy mám hypoglemii, hyperglykemii. Kolikrát jsem nevěděla, jestli si vůbec mám píchnout inzulín. Začala jsem otékat, hůř vidět, a pak už to bylo ráz naráz,“ popsala příznaky zákeřné nemoci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Své srdce spatřila v muzeu. Je jako můj přítel, drželo mě při životě 22 let, řekla pacientka

„Většinou transplantujeme spolu se slinivkou i ledvinu. Pro pacienty to znamená, že nemusí jezdit z domova třikrát týdně na dialýzu. Prostě zůstanou doma a berou jen imunosupresi, což zlepšuje kvalitu jejich života,“ uvedl Květoslav Lipár, vedoucí transplantace slinivky IKEM.

Přes pětadevadesát procent pacientů se po transplantaci slinivky břišní dožívá déle než pěti let. Mají funkční štěp slinivky, což znamená, že si nemusí aplikovat inzulin nebo dodržovat přísnou dietu.

„Díky transplantaci mám čtyřletého syna. Kdyby nebylo transplantace, tak se to v životě nepovede. Nemusím si píchat inzulín. Už mě to opravdu bolelo, bolelo mě všechno,“ svěřila se Linda.

První kombinovanou transplantaci ledviny a slinivky provedli lékaři v IKEM před čtyřiceti lety. Od té doby se zlepšila technika i péče o pacienty. „Zlepšil se výběr příjemců, zlepšila se pooperační péče, zlepšila se imunosuprese. To jsou léky, které pacienti musí užívat po transplantaci. Pokud dnes pacient dostane slinivku, tak se v nemocnici zdržuje maximálně dva týdny,“ uvedl přednosta kliniky diabetologie IKEM Peter Girmar.

Tagy:
IKEM transplantace slinivky