Své srdce spatřila v muzeu. Je jako můj přítel, drželo mě při životě 22 let, řekla pacientka

Žena se šla podívat na vlastní srdce do muzea. Osmatřicetiletá Jennifer Suttonová z Ringwoodu v anglickém hrabství Hampshire musela před 16 lety podstoupit životně důležitou transplantaci, při níž jí lékaři vyjmuli právě srdce. Nyní mohla svůj orgán spatřit jako muzejní exponát. Informuje o tom britská stanice BBC.

Pro samotnou Jennifer bylo „neuvěřitelně neskutečné“ vidět své srdce jako vystavený předmět v prostorách londýnského muzea Hunterian, napsala BBC. Suttonová doufá, že se tak rozšíří povědomí o dárcovství orgánů, a označuje to za „největší možný dar“. Pro BBC uvedla, že vede aktivní život a chce se co nejdéle udržet v dobré fyzické kondici.

ČTĚTE TAKÉ: „Tichý zabiják“ si vzal legendárního hudebníka Rourkea. Laskavá a krásná duše, truchlí přátelé

Jisté zdravotní potíže zaznamenala už v době, kdy jí bylo pouhých 22 let a studovala na univerzitě. Tehdy si uvědomila, že jí dělá problém i mírná fyzická zátěž, například chůze do kopce. Brzy jí lékaři diagnostikovali restriktivní kardiomyopatii. Jedná se o onemocnění, které omezuje schopnost srdce pumpovat krev v těle.

Srdce je jako její přítel

Jennifer se dozvěděla, že bez transplantace zemře. Při čekání na nový orgán se její zdravotní stav rychle zhoršoval, v červnu 2007 se na ni však usmálo štěstí. Našel se vhodný kandidát. Ženu i přesto znepokojovala představa operace, protože když jí bylo 13 let, její matka zemřela po stejném zákroku.

„Vzpomínám si, jak jsem se po operaci probudila a říkala si: ‚Panebože, já jsem vlastně nový člověk,‘“ sdílela své pocity.

Později dala svolení chirurgickému institutu (RCS England), aby její srdce použil pro vědecké účely. Proto je nyní k vidění v muzeu v londýnské čtvrti Holborn. „Ve chvíli, kdy poprvé vejdete dovnitř, si pomyslíte‚ že ,to bývalo v mém těle‘,“ prohlásila Suttonová. „Ale je to i docela hezké. Je jako můj přítel. Drželo mě při životě 22 let a jsem na něj opravdu pyšná,“ dodala.

Prý za svůj život viděla spoustu předmětů ve sklenicích, ale přesto je pro ni velice zvláštní pomyšlení, že se v tomto případě jedná o její vlastní „kus“.

Neodkládejte své plány, udělejte je rovnou

Suttonovou operoval chirurg Stephen Large v Královské nemocnici Papworth v Cambridgeshire. První rok po transplantaci srdce přežije v tomto lélařském zařízení podle něj přibližně 93 procent. „Byla stejně nemocná jako kdokoli jiný se selháním srdce,“ informoval. „Vedla si neuvěřitelně dobře. Bez odmítnutí, které projeví třetina pacientů, a bez jakýkoliv komplikací,“ doplnil.

Jak říká sama Jennifer, chce udělat cokoli, aby podpořila dárcovství orgánů. Podle ní by se nedožila důležitých životních mezníků, jmenovala například svou svatbu. „Bylo to 16 fantastických let a bez svého dárce bych se jich nedočkala,“ sdělila.

Na všechny apeluje, aby žili naplno, a vyzývá je, aby neodkládali své plány a začali se jim věnovat ještě dnes.

V Česku se nachází například muzeum trabantů:

Tagy: