Teplá voda jen na příděl? V Česku to může být ještě horší, varuje expert. 17 °C je norma

Topení v zimě 2

Energetická krize v Česku

Německo se zřejmě připravuje na energetickou válku s Ruskem. V pondělí začíná desetidenní odstávka plynovodu Nord Stream 1. Podle bývalého vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla je pravděpodobné, že Rusko dodávky plynu do Evropy přeruší. Česko by pak potkala ještě horší opatření, než která v těchto dnech testuje Německo. Míl to řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Německo začíná šetřit energiemi. Připravuje se tak na možnou energetickou válku s Ruskem. „Němci se snaží připravit a řadu věcí otestovat. Situace nebude jednoduchá. Připravoval bych scénáře a testoval opatření, která by už měla být zpracována,“ poradil vládě bývalý vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl.

Jako první by při případném vypnutí plynu přišel na řadu průmysl. „To by znamenalo zásadní ekonomickou ránu. Aby k tomu nemuselo dojít, bylo by dobré, aby si ten, kdo může, upravil termostat. Sedmnáct stupňů je zákonná norma, snížit termostat o jeden, dva stupně může uspořit i deset procent plynu,“ navrhl ekonom Petr Bartoň.

Na některých místech v Německu už zavedli velmi tvrdá omezení včetně dodávek teplé vody jen v určitých hodinách či vypínání pouličního osvětlení. Podle Míla něčemu podobnému nevyhneme. „Zcela určitě nás budou čekat stejná opatření jako v Německu, možná radikálnější,“ uvedl Míl.

„Pokud by došlo k černému scénáři, bude průmysl první na ráně a dopady budou zásadní. Víra v to, že stát pomůže? On nebude mít z čeho,“ podotkl Míl s tím, že Česká republika by měla testovat plán, jak se v dané situaci zachovat.

V pondělí totiž začíná plánovaná desetidenní odstávka plynovodu Nord Stream 1. Vzhledem k válce na Ukrajině ale panují obavy, že Rusko už dodávky do Evropy neobnoví. Případně je výrazně zredukuje. „Pokud by po deseti dnech Rusko využilo odstávku jako záminku a už dodávky neobnovilo, nebo je výrazně přiškrtilo, musíme začít dramaticky šetřit,“ varoval ve vysílání CNN Prima NEWS také viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

Podle něj jsou cestou i alternativní suroviny jako uhlí, lehké topné oleje, ropa a mazut. „Hlavní problém je v tom, že na takovou krizi se některé průmyslové podniky nemohou připravit. Nemají náhradu, dvě pětiny firem nemají k plynu alternativu,“ podotkl Špicar.

„Dopad je daleko větší pro Evropu než pro Rusko. Sankce jsou drtivé a Rusko chce vyměnit dodávku plynu za snížení sankcí. Putin několikrát řekl, že energetika je zbraň a bude se podle toho chovat,“ připomněl Míl. Zastavení dodávek plynu z Ruska je podle něj pravděpodobné.

Tagy: